Hij was juist net zo lekker op weg, zegt sportcoach, personal trainer en triatleet Jim Hagenstein. In november 2019 opende hij de deuren van zijn 'Performance- en trainingscentrum' Jim's Gym aan de Amstellandlaan. Steeds meer (duur)sporters wisten hem te vinden. 

Het opstarten van een eigen sportschool was ook zonder pandemie al spannend genoeg. De Weesper was hiervoor een succesvol zelfstandig IT-consultant, maar besloot dat de tijd rijp was om zijn droom na te jagen: van de sport zijn werk maken. Hij bezichtigde een aantal potentiële locaties, koos uiteindelijk voor het pand waar Yamato Gym eerder zat en investeerde onder meer in vijftien bodybikes, drie Olympische rekken en een sprinttrack van tien meter.

Van een vliegende start naar een noodlanding

Strategie

"Mijn strategie was om aan het eind van het eerste jaar 120-130 leden te hebben. Maar half maart - vier maanden na de opening - stond de teller al op tachtig!" Een vliegende start dus, tot de intelligente lockdown Jim een noodlanding liet maken. "Dat was wel echt een knock-out. Ik was amper een paar maanden open of ik moest alweer dicht. Dat is wel echt het laatste dat je als startende ondernemer wilt horen." 

Toen Nederland half mei de eerste stappen naar versoepeling inzette, bleven de sportscholen gedesillusioneerd achter. Hun branche kwam volgens de routekaart van het kabinet namelijk pas als laatste voor heropening in aanmerking. Hooguit 1 september was destijds het uitgangspunt. Dit had te maken met het feit dat er bij intensieve beweging aerosolen (minuscule vochtdruppels) vrijkomen en COVID-19 een virus is dat zich via vochtdruppeltjes verspreidt. 

Imagoschade 

"Hierdoor heeft het imago van onze branche een behoorlijke deuk opgelopen", meent Hagestein. "Alsof een sportschool een brandhaard van virussen en bacteriën is." Daar kwam het Outbreak Management Team inderdaad op terug, waardoor de heropening van de sportscholen twee maanden naar voren werd gehaald. En dat is maar goed ook, zegt de sportcoach. Hij heeft net als veel andere sportschoolhouders te maken met opgezegde en gepauzeerde abonnementen: "Ik moet straks een behoorlijke inhaalslag maken."

Er zijn ook leden die Hagenstein trouw zijn gebleven: "Die zeiden: stuur die factuur maar gewoon, jij kunt hier ook niets aan doen." Hij was blij dat hij ze een paar weken geleden buitentrainingen kon gaan aanbieden. "Eerst leek dat me helemaal niets. Dan zag ik bij andere sportscholen mensen op de parkeerplaats in de regen op een spinbike zitten... ik vond dat zo'n treurig gezicht. Maar toen ze een paar weken geleden voorspelden dat er een langere zomerse periode aankwam, ben ik toch overstag gegaan."

Treurig: 'Op een parkeerplaats op spinbike terwijl het regent' 

Buitentrainingen

Zijn leden waren blij: "Het is zelfs zo dat we ook na de heropening doorgaan met de buitentrainingen. In ieder geval gedurende de zomermaanden. Een aantal leden heeft aangegeven zich hier prettiger bij te voelen, omdat de kans op besmetting in de buitenlucht kleiner is." Leden die liever binnen sporten, kan hij ook geruststellen: "Vorige week is het luchtcirculatiesysteem nagekeken en up-to-date gebracht. Hierdoor stroomt er continue frisse lucht door de sportschool. En uiteraard voldoen we aan de richtlijnen van de RIVM, met betrekking tot afstand en desinfecteren." 

Hoe lang verwacht de Weesper nodig te hebben om weer in de juiste curve van zijn ondernemersdroom te belanden? "Langer dan de maatregelen geduurd hebben, vrees ik. Ik weet niet of iedereen nu weer volop aan het begeleid sporten slaat. Mensen zijn toch nog wel huiverig, dat zie je ook in de horeca en de winkels." Mocht de ledenstroom toch meteen weer goed op gang komen, dan is Hagenstein voorbereid: "Ik heb iemand in dienst genomen, hij is net begonnen." Hij stopt er dus in een financieel onzekere tijd juist weer geld in? "Als ondernemer moet je risico's durven nemen. Aangezien ik vanaf vandaag zowel binnen- als buitentrainingen aanbied, moest ik er iemand bij hebben. En het geeft me ook goede energie. Het voelt opbouwend en dat gevoel kan ik na de afgelopen maanden wel gebruiken."