De Laurentiuskerk kent een turbulente geschiedenis met funderingsproblemen, sloopplannen en een verwoestende brand in de toren. En dit is slechts een greep uit alle gebeurtenissen. Veel van deze ontwikkelingen volgde André Verheul vanuit zijn werk als journalist van nabij. 

Een naslagwerk over de Laurentiuskerk

Toen ondernemer en eigenaar van de kerk Cees van Vliet aangaf dat hij wel een boek zou willen hebben – puur als naslagwerk voor zichzelf – over de tumultueuze metamorfose van het gebedshuis en aan André vroeg of hij wellicht iemand kende die dat boek zou willen schrijven, hoefde de voormalig hoofdredacteur van het WeesperNieuws niet lang na te denken.

‘Ik wil dat boek schrijven!’

“Ik ben voor de krant zo betrokken geweest bij de Laurentiuskerk en ik heb al veel mensen gesproken die allemaal op een manier met de kerk te maken hebben. Ik dacht: ik wil dat boek zelf schrijven! Maar dan niet alleen voor Cees - en wel op mijn manier.”

Vervolgens is André gaan nadenken over de inhoud van het boek. “Er zitten heel veel aspecten aan de transformatie – zoals dat lelijk heet – van de kerk. Dat gaat over bestuursperikelen van de kerk, gedoe met de welstandscommissie en hoogoplopende discussies met mensen die vonden dat het anders moest. Maar hoe hou je dat leuk en leesbaar? Ik heb ervoor gekozen om me te focussen op meerdere hoofdrolspelers: de pastor, de architect, de glazenier, de yogalerares, de bierbrouwer, noem maar op. Vanuit hun oogpunt neem ik je mee door de periode van de laatste mis tot het eerste biertje.” 

Dat prominente gebouw dat aan het verzakken was 

André benadrukt dat het verhaal natuurlijk wel compleet moest zijn. “Na de laatste mis in april 2014 ging de deur van de kerk op slot, daar begint het boek. Niemand wist toen wat er met dat prominente gebouw, dat aan het verzakken was, moest gebeuren. Alle ontwikkelingen, van mogelijke sloop, tot eventuele appartementen, tot uiteindelijk de bestemming die de kerk nu heeft gekregen, komen in het boek naar voren.”

'De torenbrand heeft mensen geraakt.'

Kerkeigenaar Cees van Vliet komt ook aan het woord in het boek. Best openhartig, aldus André. Bovendien – je zou bijna zeggen ‘uiteraard’ – herbeleeft de lezer de verwoestende torenbrand van 8 november 2016 en het omhoog hijsen van de nieuwe torenspits in 2018. “Want dat heeft veel impact gehad in Weesp. Het heeft mensen geraakt. Iedereen weet precies waar hij was toen het gebeurde: zowel tijdens de brand als tijdens het plaatsen van de nieuwe toren.”

Het sentiment is in positieve zin veranderd

André vervolgt dat hij heeft gemerkt dat die torenbrand en alles wat daarop volgde het sentiment van veel Weespers ten opzichte van de Laurentiuskerk in positieve zin veranderd heeft. “In het boek schrijf ik dat de kerk daags na de brand in zijn meest deplorabele staat ooit was. Die verzakkende fundering zag je niet, maar die afgebrande toren wel. Ik denk dat bij veel mensen toen het besef is gekomen: ’we kunnen die kerk inderdaad wel eens kwijtraken’.”

Bijna aan het einde van het boek is veel aandacht voor de bierbrouwers en de jeneverstokers. Een belangrijk onderdeel van de Weesper geschiedenis, vindt de auteur. “De bierbrouwers en de jeneverstokers hebben Weesp vanaf de 17e eeuw grote rijkdom gebracht. Daarom is het leuk dat dit weer terugkeert in Weesp.”

‘Het begin is al goed’

André vertelt dat hij erg benieuwd is wat de mensen van het boek vinden. “Die spanning is toch wel nieuw voor mij. Ik heb het eerste hoofdstuk aan Jan Divendal (de voormalige pastoor van de Laurentiuskerk – red.) laten lezen, want daar komt hij in voor. Dat was bij hem thuis, ik had het voor hem uitgeprint. Hij in zijn zitstoel, die eerste regels lezend, ik op een andere stoel, bijna als een klein jongetje af te wachten. Zie je het voor je? Gelukkig kwam er al snel een glimlach om zijn mond: “ha, nou het begin is al goed.”

‘Van de kerk naar de kroeg’ telt 240 pagina’s en bevat vele kleurenfoto’s. Het boek is vanaf 4 juli a.s. verkrijgbaar bij boekhandel Pezzi Pazzi aan de Slijkstraat, in de Wispe-winkel naast de brouwerij aan de Herengracht en online via www.vandekerknaardekroeg.nl.