Vanaf donderdag 23 september kan er vier dagen lang geluisterd worden naar klassieke kamermuziek in de Van Houtenkerk onder leiding van het Navarra String Quartet. Op het programma staat er voor elk wat wils, voor jong en oud, aan klassieke kamermuziek. 

Verplaatst

Oorspronkelijk vindt het festival jaarlijks rond maart en april plaats. Maar in januari wist het bestuur al dat ze het festival in maart 2021 niet door konden laten gaan. “We wisten: dit is voor ons niet goed, voor Weesp niet goed, en voor onze bezoekers niet goed. Het was niet verantwoord,” vertelt Daniëlle van der Weel, secretaris van het Weesp Chamber Music Festival.

Dat de klassieke concerten nu wel door kunnen gaan, daar is de organisatie dan ook blij mee. “We zijn ontzettend blij dat het deze week weer allemaal kan en mag. We waren verdrietig dat we in maart het festival hebben moeten annuleren, maar we hadden de hoop dat als we het zouden verplaatsen naar de nazomer, dat we toch iets moois zouden kunnen organiseren. Gelukkig is dat nu ook zo en gaan we donderdag van start.”

Heimwee en verlangen

Het thema voor het festival in 2021 is ‘Letter from Home’. Een thema van verlangen en heimwee dat goed past in de huidige tijdsgeest. Er is muziek te horen van onder meer Dvořák, Enescu, Bartók en Piazzolla. “Deze componisten hebben allemaal op een bepaald moment in hun leven hun vaderland verlaten en hadden veel heimwee en verlangen naar een beter leven,” zegt Daniëlle van der Weel. “Die gevoelens komen overeen met wat er ons ons land en eigenlijk in de hele wereld aan de hand is. Mensen verlangen terug naar een normaal bestaan. Daar sluit het thema mooi op aan.”

Componist George Enescu (1881 - 1955) verlangde naar zijn vaderland Roemenië, waar hij vanwege het communistische regime niet welkom was. Dat is in zijn muziek te horen, waar vaak volksmelodieën in terug te vinden zijn die hij als kind hoorde. Astor Piazzolla (1921 - 1992) werd geboren in Argentinië, maar woonde een groot gedeelte van zijn leven in het buitenland terwijl zijn familie in zijn geboorteland bleef. Hongaarse componist Béla Bartók (1888 - 1945) kon niet terugkeren naar Hongarije omdat het toenmalige communistische regime zijn muziek veroordeelde. 

Voor enkele van de musici die optreden tijdens het kamermuziekfestival zal het thema ook extra geladen zijn. Vanwege de pandemie zijn de gastmusici die uitgenodigd zijn voor het festival allemaal woonachtig in Nederland, hoewel een deel van hun oorspronkelijk een ander vaderland heeft. Tijdens de coronacrisis zal het dan ook voor hen lastig zijn geweest om terug te keren en familie te bezoeken. “Muziek prachtig uitvoeren is natuurlijk hun beroep. Maar ik denk dat het thema zeker in hun achterhoofd zal meespelen.”

Coronaproof

Naast de keuze voor musici die in Nederland wonen, heeft het Chamber Music Festival ook enkele andere aanpassingen gemaakt vanwege het coronavirus. “We wilden zeker weten dat alles goed coronaproof georganiseerd is. We nemen geen risico’s. We doen wat de overheid van ons verlangd en we zorgen dat bezoekers veilig in de kerk kunnen zitten. Dat betekent dat er minder bezoekers per concert naar binnen mogen en dat we sommige concerten twee keer uitvoeren. We zijn de musici uitermate dankbaar dat ze de concerten twee keer willen doen. Het is natuurlijk heel intensief, twee concerten op een avond.”

Hoogtepunt

Het concert op zaterdagavond is iets waar Van der Weel zelf heel erg naar uitkijkt. “Die avond is geheel gewijd aan Piazzolla. Het is dit jaar een eeuw geleden dat hij geboren werd. Een hele avond vol met zijn muziek, daar verheug ik mij ontzettend op.”

Daarnaast waren de concerten voor leerlingen van de Weesper basisscholen ook een hoogtepunt voor Daniëlle. “Ons motto is kamermuziek voor iedereen. Voor jong en oud.” Daarom heeft de organisatie tijdens het festival altijd een schoolproject. Dit jaar waren er twee voorstellingen georganiseerd voor basisscholen, ‘Be Opera’ en ‘De Nachtegaal en de Keizer’. “Daar heb ik erg van genoten in de afgelopen week. De schoolkinderen waren ook erg enthousiast.” Op zaterdag is er ook een familievoorstelling, ‘VaarWel’, voor kinderen van 2 tot 6 jaar en hun (groot)ouders.

WCMF 2022

Enkele concerten zijn al uitverkocht, maar er zijn ook nog tickets beschikbaar. Wie geen kaartjes heeft kunnen bemachtigen, hoeft niet te treuren. Over zes maanden vindt Chamber Music Festival 2022 alweer plaats, van 17 tot en met 20 maart. “De kaartverkoop start rond december. Het thema van 2022 is ‘Dreams and Prayers’, het thema wat eigenlijk voor afgelopen maart gekozen was. We zijn al druk bezig met de voorbereidingen,” vertelt Daniëlle van der Weel.

Daarnaast is er ook nog een concertserie, met op 30 november een concert met het Elias String Quartet. “Daar speelt Weesper Simone van der Giessen ook mee,” aldus Van der Weel. “In de herfstvakantie hebben we een leuke kindervoorstelling van het Amsterdams Klarinet Kwartet. Het heet ‘Dromenblazers’ en is voor kinderen van zes jaar en ouder. Zelf heb ik de voorstelling al gezien, het is echt heel leuk.”

Maar nu eerst vier dagen vol kamermuziek tijdens het festival. “Het voltallige bestuur en team hebben daar onwaarschijnlijk veel zin in en iedereen heeft keihard gewerkt om dit mogelijk te maken. We zijn er trots op.”