WEESP Het is een treurig gezicht, al die stompjes langs de Groeneweg en de Van Houtenlaan. De entree van het Weesper centrum ligt er troosteloos bij. Tijdelijk. Want het weghalen van de bomen is het begin van een herinrichting waarvoor de gemeente veel uit de kast haalt.

In Facebookreacties op WeesperNieuws.nl gaan lezers los onder het bericht over de bomenkap. "Ze slopen alles", zegt iemand. Anderen gebruiken woorden als 'kaalslag', 'geldverspilling' en 'belazeren', weer iemand anders vraagt zich af waar GroenLinks blijft. Wethouder Astrid Heijstee (WSP) legt het allemaal graag nog een keer uit. De Groeneweg en de Van Houtenlaan worden heringericht tot '30 km/u verblijfsgebied'. Dat is veiliger en mooier. Het stadhuis krijgt een oprijlaan van allure, zou je kunnen zeggen. Daarnaast krijgt de grens van de vesting (bij het Singel) een accent. Onder de grond wordt het riool uitgebreid met een aparte opvang voor het regenwater, wat beter is voor het milieu. Dit alles is tot stand gekomen in samenspraak met de buurt en andere betrokkenen.

Zelfs de Stichting Flora en Fauna Bescherming Weesp is geconsulteerd.

Meer groen
Maar waarom moest rücksichtslos de zaag in al die bomen? "De bomen zijn aan het einde van hun levensduur, sommige zijn ziek, verplaatsen kan niet en de wortels grijpen te veel om zich heen en dat zit de werkzaamheden in de weg", zo legt de wethouder uit. "Vanwege de nabijheid van de scholen vinden de werkzaamheden zo veel mogelijk in de schoolvakantie plaats. Maar om te voorkomen dat vogels er in de tussentijd nesten in maken, zijn de bomen nu al weggehaald", zo geeft Heijstee aan dat aan alles is gedacht. Het huidige kale beeld zullen we tijdelijk op de koop toe moeten nemen. "Er komt uiteindelijk meer groen terug."

Foto: De Bie Wegenbouw
Foto: Foto: De Bie Wegenbouw
Impressie van hoe het moet worden.