Een donderdagochtend in mei, kwart over tien.
Een donderdagochtend in mei, kwart over tien. Foto: André Verheul

Weesper centrum staat voor een omslag: winkelen of horeca?

B2b

WEESP - De binnenstad van Weesp staat voor een omslag. De consument winkelt graag op internet en laat zich minder in de winkelstraten zien. Gelukkig is daar de toerist om de binnenstad levendig te houden. Winkels worden horeca, koopavonden worden evenementen. De discussie die nu ontstaat draait rond de vraag: hoe houden we het leefbaar?

De recente discussie over een ruimer terrassenbeleid (op aandringen van de raad uiteindelijk uitgesteld) geeft precies aan waar de belangen botsen. Horeca-ondernemers willen graag een terras exploiteren en het college van B en W wil daar ver in gaan. Zij roepen dingen als 'broodnodige inkomsten' en 'een aantrekkelijke stad'. Maar bewoners van het centrum komen op voor hun woongenot en smijten met 'leefbaarheid' en 'overlast'.

Een terras is leuk, maar een open kade ook. En niemand wil Volendamse toestanden of Nutella aan de Vecht. Maar het vinden van die goede balans wordt nog een hele opgave. De politieke partijen zouden zich hier duidelijk over moeten uitspreken in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018. De behandeling van de Kadernota 2018 (daarin staan de te verwachten ontwikkelingen) in de gemeenteraad was al een schot voor de boeg. Onder het kopje economie staat dat de gemeente in 2018 en 2019 25.000 euro uittrekt voor Weesp Marketing. "Weesp Marketing heeft in 2015 en 2016 met succes verschillende evenementen georganiseerd, toeristische initiatieven ontwikkeld en ideeën ten uitvoer gebracht. Met het oog op de ontwikkelingen die Weesp te wachten staan (samenwerking/fusie) is het extra belangrijk om de stad, haar inwoners en sterke kanten te promoten en goed uit de verf te laten komen", zo tonen B en W hun ambitie.

Coalitiepartij WSP schrijft: "Hoewel sommige Weespers bang zijn voor een teveel aan recreatie en toerisme, vindt de WSP het van groot belang voor Weesp. We willen een bruisend en levend centrum. Maar bruisend en levend mag natuurlijk niet ten koste gaan van de bewoners in de buurt. Daarom moet meer gerichte handhaving komen." Oppositiepartij CDA houdt de voet dichter boven de rem. "Minder accent op alleen festiviteiten en toerisme als economische motor. Leefbaarheid is ook rust in de openbare ruimte. Zonder te consumeren moet het ook prettig leven zijn in Weesp. Economische ontwikkeling is breder dan alleen toerisme in binnenstad."

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant