Afbeelding
Foto: Christian Pfeiffer

Referendum over toekomst Weesp?

Politiek

WEESP - Het Comité Zelfstandig Weesp zegt een referendum te gaan aanvragen over de bestuurlijke toekomst. Zo laat voorzitter Bahman Khalafi weten. Dan moeten er wel bijna 500 handtekeningen worden verzameld.

De gemeenteraad van Weesp kwam vorig jaar tot de conclusie dat Weesp het bestuurlijk niet meer alleen af kan. Op dit moment worden twee mogelijkheden van een intensieve samenwerking, uitmondend in fusie, onderzocht: met Amsterdam en met Gooise Meren. In dat proces hebben de inwoners van Weesp kunnen participeren via onder meer bewonersavonden, enquêtes en toekomstpanels.

Proces was 'ondemocratisch'
Dat proces noemt Khalafi onvoldoende democratisch. "We hebben dit jaar 3176 handtekeningen opgehaald tegen de fusie en hebben het gevoel dat de meerderheid van Weesp geen fusie wil. Een dergelijk ingrijpend besluit kan niet genomen worden zonder een raadpleging van de inwoners", zo stelt hij.

De vraag die wat Khalafi betreft aan de inwoners voorgelegd moet worden is: moet Weesp fuseren met Amsterdam of Gooise Meren - ja of nee. Weesp kent een verordening voor een raadplegend referendum. Daarin staat dat een aanvraag ondersteund moet zijn door ten minste het aantal kiezers dat gelijk is aan de kiesdeler van de voorgaande raadsverkiezingen. Die kiesdeler is 471. De eerder opgehaalde handtekeningen zijn daarvoor niet geldig, dus zal het comité opnieuw langs de deuren moeten.

Lees verder in de digitale editie

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant