Leraren van de Jozefschool bij de manifestatie in Den Haag.
Leraren van de Jozefschool bij de manifestatie in Den Haag. Foto: Arianne Bavinck

'Klas verdient meester of juf die aandacht kan geven'

Algemeen

WEESP Precies een week geleden staakten de juffen en meesters van de basisscholen voor betere arbeidsvoorwaarden. In het WeesperNieuws van deze week blikten enkele van hen ze terug op de stakingsdag en legden ze nog eens uit waar het hen om te doen is.

Aandacht voor kinderen
Juf Susan Donders, Jozefschool: "Natuurlijk zou ik niet klagen als ik meer verdien, maar er is nog een groep die meer verdient: de kinderen in onze klas. Zij verdienen een meester of juf die tijd heeft om lessen goed voor te bereiden, werk na te kijken en zich te verdiepen in de leerlingen. Maar met de steeds grotere klassen, de steeds grotere diversiteit in de klas en de grotere administratieve eisen wordt dat alsmaar lastiger."

Groot verschil salaris
Juf Marlies Everts, Van der Muelen-Vastwijkschool: "Naast die hoge werkdruk is er een te groot verschil in salaris met een tweedegraads middelbaaronderwijs docent. Dit is niet uit te leggen. Zeker met oog op de toekomst, waarin we veel nieuwe leraren nodig zullen hebben en de huidige leraren overeind moeten blijven is een verandering op beide vlakken noodzakelijk."

Administratieve taken
Meester Douwe Hoitsma, Jozefschool: "Ik staak voor '
Meer handen, meer geld en ieder kind telt!'  Een belangrijk punt zijn de administratieve taken. De huidige leerkracht lijkt wel een klerk die precies moet bijhouden wat hij zal doen, doet en heeft gedaan. Veel leerkrachten ervaren hierdoor werkdruk en raken gedemotiveerd. Ze houden minder tijd over voor hun werkelijke vak: lesgeven aan kinderen."

Lees het hele artikel in de digitale editie

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant