Afbeelding
Foto: Sjoerd Stoop

Graag bij Amsterdam, maar verwacht geen lyrisch gevoel over Westertoren

Politiek

WEESP - "Zo, dus jullie zijn nu Amsterdammers?" Je kunt de stadsgrens nog niet passeren of je hoort iets dergelijks. Ja, de gemeente Weesp schakelt op naar Amsterdam. Maar Weespers blijven Weespers.

Hoewel het plan van aanpak er nog niet ligt, zijn de eerste contacten tussen Weesp en Amsterdam al gelegd. Volgens burgemeester Van Bochove zijn er terreinen waarop Weesp al op korte termijn behoefte heeft aan ondersteuning vanuit Amsterdam. Concreet betekent het bijvoorbeeld dat een ICT'er van de gemeente Amsterdam in het stadhuis van Weesp komt werken om de ICT-afdeling te versterken. Verder ligt het voor de hand dat Amsterdam de nieuwe partner wordt voor de gebutste belastingdienst. Heel veel zullen de inwoners van Weesp voorlopig niet merken van de ambtelijke samenwerking, schat Van Bochove in. Behalve dan dat de dingen aanzienlijk gesmeerder gaan lopen, want dat is tenslotte de bedoeling van die hele fusie.

Om niet overlopen te worden door het grote boze Amsterdam, zullen de Weespers hun belangrijkste wapen in stelling moeten brengen: hun betrokkenheid. Jan Renzenbrink van het CDA verlichtte in de Grote Kerk het pad dat wij Weespers moeten gaan. "Verwacht van mij geen lyrisch gevoel over Amsterdamse tulpen, Amsterdamse grachten of de Westertoren. Wij blijven Weespers. Vanuit de invloed en de kracht van de Weesper samenleving moeten wij de nieuwe samenwerking ingaan. Weesp moet er rijker van worden. Niet in geld, maar als sterke samenleving."

Zijn D66-collega Christian Zierleyn sprak in dezelfde kerk: "Wij hebben in Weesp iets bijzonders gedaan! Wij hebben een succesvol referendum gehouden. Dat is een unieke prestatie waar we trots op mogen zijn. Het opmerkelijke aan de uitslag is dat we kunnen concluderen dat de Weespers zich niet gek hebben laten maken."

Zo is het ook nog eens een keer. Het referendum, aangevraagd door het Comité Zelfstandig Weesp, torpedeerde de fusie met Amsterdam niet, maar legde juist het 57% brede draagvlak ervoor bloot. In een korte reactie zei Bahman Khalafi van het comité dat hij vooral blij is dat de inwoners dankzij het referendum toch hun stem over dit onderwerp hebben kunnen laten gelden. En ook dat is een waar woord.

Hoe uitzonderlijk de vrijwillige aansluiting bij Amsterdam is, is Parool-columnist Patrick Meershoek niet ontgaan. "Het jawoord van de Weespers is een mooie veer op de hoed van de hoofdstad, maar schept ook verplichtingen. Amsterdam zal de komende jaren in woord en daad duidelijk moeten maken dat het vertrouwen van de voorstemmers terecht is geweest, en de angst van de tegenstemmers zonder grond. Dat is voor het stadsbestuur ook een goede oefening." Meershoek wijst naar de inzet waarmee het Europees Geneesmiddelen­bureau het hof werd gemaakt. "De liefde van het stadsbestuur voor de expats van de buitencategorie lijkt soms wel flink groter dan de egards waarmee de gemeente de gemiddelde Amsterdammer aan het loket behandelt. Wat dat betreft kan Weesp een interessant experiment zijn. De dappere Weespers verdienen een warm welkom."

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant