Afbeelding

Uniek zilveren schip in museum

Algemeen

WEESP - In het gemeentemuseum van Weesp is een uniek zilveren schip te bewonderen. Het model is gemaakt ter gelegenheid van het eeuwfeest van Van Houten. 

Ter gelegenheid van het eeuwfeest van Van Houten liet het Assurantiekantoor uit Amsterdam in 1928 een zilveren model van de driemaster Cristina vervaardigen en bood dit op 16 april 1928 aan de Weesper cacaofabrikant aan.

Dit pronkstuk heeft altijd bij Van Houten in de directiekamer gestaan. Het is uiteindelijk bij de familie Van Mesdag, de toenmalige directie, terechtgekomen.

De oorspronkelijke driemaster 'Cristina' voer in 1888 van Zuid-Amerika naar Amsterdam, geladen met de fijnste Ariba cacaobonen. Deze waren bestemd voor Van Houten. Onderweg sloeg het noodlot toe en het schip ging met de uiterst kostbare lading (destijds een vermogen van zo'n fl. 900.000,-) ten onder in de golven. De lading bleek gelukkig goed verzekerd.

Het is nu voor het eerst dat het model, met toestemming van de huidige eigenaar de heer J. van Mesdag, tentoongesteld wordt. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant