A cute happy young female girl child baby relaxing on the side of a swimming pool
A cute happy young female girl child baby relaxing on the side of a swimming pool Foto: Darren Baker

Zwemles voor alle kinderen binnen de gemeente

Maatschappelijk

WEESP - De gemeente Amsterdam gaat scholen helpen met het organiseren van gratis schoolzwemmen. Daarvoor is een proef gestart in Zuidoost.

Steeds minder kinderen hebben een zwemdiploma. Scholen schrappen het schoolzwemmen en ouders haken af vanwege de hoge kosten van zwemles. In een gemeente vol grachten, kanalen, vijvers en rivieren is het echter belangrijk dat zoveel mogelijk mensen goed kunnen zwemmen.

De cijfers

Het aantal kinderen dat een A-diploma heeft, is na de coronapandemie gedaald. In de jaren voor 2020 nam het diplomabezit in groep 8 nog steeds toe. In 2020 had 95,2 procent van de kinderen in groep 8 een A-diploma. Vanaf 2020 is er een daling. Bij de meting van 2022 was het diplomabezit binnen de gemeente gedaald naar 93,7 procent en in 2023 was dit nog verder gedaald naar 92,3 procent. Er is een groot verschil per stadsdeel: in Zuidoost had 85,6 procent van de groep 8-kinderen in 2023 een A-diploma. In stadsdeel Centrum was dat 98,6 procent.

Achterstand

Tijdens de coronaperiode ontstonden er lange wachtlijsten voor zwemlessen. Om de gemiste zwemlessen in te halen, zijn de afgelopen twee jaar meer lessen gegeven maar de achterstand is nog steeds te merken. Daarom wil de gemeente dat kinderen hun zwemdiploma’s A én B halen en daarna ook regelmatig blijven zwemmen. Het is de bedoeling dat meer kinderen vóór hun achtste verjaardag hun zwemdiploma’s halen en daarmee eerder goed kunnen zwemmen. 

Sommige ouders kunnen geen zwemles betalen en in kwetsbare gezinnen lukt het soms niet om zwemles te organiseren. Daarom kunnen ouders die weinig inkomsten hebben een beroep doen op het Jeugdfonds Sport en Cultuur voor gratis zwemles. Ruim 5.000 kinderen doen dat jaarlijks en dat worden er steeds meer. Schoolzwemmen is in de gemeente Amsterdam altijd gratis gebleven.

Schoolzwemmen

De beste manier om ervoor te zorgen dat kinderen goed leren zwemmen en daarna blijven zwemmen, is met schoolzwemmen. Sommige scholen hebben daar te weinig tijd voor of willen de groepsdocenten niet extra belasten. Daarom gaat de gemeente scholen helpen om schoolzwemmen te organiseren. 

De gemeente start met een proef met scholen in Zuidoost en een paar in Noord. Uit metingen blijkt namelijk dat het zwemdiplomabezit in Zuidoost het laagst is. In de proef worden manieren getest om diplomazwemmen voor groep 3 en 4 te organiseren, waardoor scholen er minder tijd aan kwijt zijn. We kijken met de schooldirecties hoe wij de druk op de school kunnen verlagen, bijvoorbeeld door de begeleiding van de kinderen door andere mensen dan docenten te laten doen. Groep 7 en 8 kunnen vervolgens deelnemen aan een leuk programma om te zorgen dat kinderen blijven zwemmen.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant