Meer bloemenvelden in Weesp.
Meer bloemenvelden in Weesp. Foto: WeesperNieuws

Meer bloemenvelden erbij in Weesp

Natuur en Milieu

WEESP - Vanaf maandag 9 oktober worden er bloemenvelden aangelegd in grasveldjes rondom Aetsveld. In het Dichtershof worden bollen geplant en bloemen- en kruidenmengsels ingezaaid. Naar verwachting geven deze werkzaamheden weinig overlast. Omwonenden ontvangen rond woensdag 4 oktober een brief met meer uitleg over het werk. 

Biodiversiteit

Ruim de helft van het groen in de gemeente Amsterdam bestaat uit grasveldjes en bermen. Op sommige worden deze bewust anders ingericht en wordt er minder gemaaid. Zo krijgen bloemen en kruiden de ruimte en wordt het een fijne leefplek voor insecten, vogels en zoogdieren om de biodiversiteit te vergroten.

Weesp wordt wild(er)

In totaal wordt er ongeveer een voetbalveld (zo’n 5000 m2) omgezet van gras naar bloemen, kruiden en bollen. Op sommige plekken wordt het gras verwijderd. Daarna ziet de grond er kaal en dor uit. Zo hebben bloemenzaden minder concurrentie en kunnen makkelijker ontkiemen en uitgroeien tot een volwassen plant. Vanaf februari komen de eerste bollen op. Aankomend voorjaar staan de bloemenvelden volop in bloei. Zo wordt Weesp een stukje wilder!

Minder maaien 

De nieuwe bloemenvelden worden minder gemaaid en zien er daarom het hele jaar door wild(er) uit om rekening te houden met plekken waar bijvoorbeeld wilde bijen en vlinders hun eitjes hebben achtergelaten. Het maaisel wordt weggehaald, waardoor een variatie aan bloemen en kruiden kan groeien. Deze ecologische manier van beheren ondersteunt en herstelt de natuur.

Groenbeleidsplan

De werkzaamheden zijn onderdeel van de uitvoering van het groenbeleidsplan van Weesp. Ook dragen ze bij aan de ambitie van de Amsterdamse Groenvisie: meer groen dat bijdraagt aan stadsnatuur. Behalve in Weesp worden dit jaar ook in Amsterdam Zuidoost en Oost bloemenvelden aangelegd. Kijk hier voor meer informatie over de groene stad op.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant