Beschermde Hollandse iep.
Beschermde Hollandse iep. Foto: Nora Schenk

Bijzondere bomen in Weesp en Driemond

Natuur en Milieu

WEESP/DRIEMOND - “Vissers hebben de naam de grootte van hun vangst al dan niet bewust te overdrijven. Visserslatijn noemen we dat. Zou er ook zoiets als boomknuffelaarslatijn bestaan”, vraagt Wouter van der Wulp zich af in de dorpskrant van Driemond.

Van der Wulp schreef een stukje over een artikel in de vorige dorpskrant van Driemond: “’Bekend zijn de vele duizendjarige bomen. Meestal wel eeuwenoud, maar verre van duizendjarig.’ Daaraan moest ik denken toen ik het stukje ‘Wie heeft de grootste’ in de vorige Dorpskrant las. De Driemondse abeel is best groot. Zou die echt 48 meter hoog zijn, veel hoger dan de iep in de Oudemanhuispoort (in Amsterdam-red)? Als dat klopt, staat in het dorp de op een na hoogste boom van Nederland. En zou de boom aan het Zandpad toch ‘slechts’ 44 meter hoog blijken – de eerste meting van Mary - dan nog wint Driemond brons. Waar blijven de televisieploegen?”

Van der Wulp heeft voor de zekerheid zowel de iep in de Oudemanhuispoort als de Zandpad-abeel laten opmeten met een professioneel laserapparaat. De Hollandse iep bleek 36 meter hoog. En de Driemondse reus komt, gemeten met de laser, op een respectabele dertig meter. Een belofteboom, vindt Van der Wulp, want als de gemeentelijke administratie klopt en de abeel is inderdaad in 1998 geplant, dan moet deze gemiddeld ieder jaar een meter hoger zijn geworden. Wanneer de abeel zo hard door blijft groeien, bereikt de boom over 18 jaar alsnog 48 meter. Geduld schijnt een schone zaak te zijn (en overdrijven ook een vak), concludeert Van der Wulp.

Fietstocht langs bijzondere bomen

Meer weten over bijzondere bomen in Driemond en Weesp? Hier vind je een overzicht en extra informatie. Later dit jaar is er een bomenfietstocht in Driemond en Weesp. De aankondiging volgt op de gemeentelijke website. Wie een mail stuurt naar monumentalebomen@amsterdam.nl krijgt persoonlijk bericht.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant