Afbeelding

Trots op Weesp, ook na fusie met Amsterdam

Advertorial

De gemeenteraden van Weesp en Amsterdam hebben een aantal jaar geleden besloten om samen verder te gaan. Dit betekent dat Weesp onderdeel van de gemeente Amsterdam wordt. Deze gemeentelijke herindeling vindt niet voor 2022 plaats. Tot die tijd blijft Weesp dus een zelfstandige gemeente. Niet alle inwoners zijn even blij met deze fusie. Begrijpelijk, want zij zijn bang dat hun geliefde gemeente door de fusie zijn identiteit verliest. Toch kunnen inwoners van Weesp ook na de fusie van de twee gemeenten laten zien dat zij nog steeds trots zijn op hun eigen woonplaats. Zij hoeven de vlaggen van Weesp immers niet te vervangen door de Amsterdamse vlag.

Redenen voor de fusie
Het gebeurt regelmatig dat twee gemeenten ervoor kiezen om samen verder te gaan. Dit is nu ook bij Weesp en Amsterdam het geval. Voornaamste reden voor de fusie is dat het bestuur van Weesp heeft geconcludeerd dat het niet langer zelfstandig en op een goede manier kan voldoen aan de wensen en ambities van inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties. Daarom opperde de gemeenteraad om Weesp te laten fuseren met de gemeente Amsterdam.

Uiteraard is zo’n fusie niet van de ene op de andere dag geregeld. Inwoners van een gemeente moeten er namelijk mee instemmen. Daarom werd tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 een referendum gehouden onder inwoners. Uit dit referendum bleek dat 56,5 procent van de inwoners van Weesp een fusie met de gemeente Amsterdam wel zag zitten. Omdat de meerderheid instemde met de samenvoeging, is besloten de samenvoeging van de twee gemeenten door te zetten.

Bestuurlijke fusie laat nog even op zich wachten
De ambtenaren van de gemeente Weesp zijn sinds 1 juni 2019 officieel in dienst bij de gemeente Amsterdam. Hierdoor is de ambtelijke fusie reeds achter de rug. De bestuurlijke fusie laat nog even op zich wachten. Weesp heeft immers nog een eigen gemeenteraad en college van burgemeester en wethouders. Pas als de gemeenteraad en het college van B&W verdwenen zijn, wordt de bestuurlijke fusie voltooid. Weesp wordt vanaf dat moment bestuurd vanuit Amsterdam. De bestuurlijke fusie vindt niet voor 2022 plaats omdat er in dit jaar gemeenteraadsverkiezingen op het programma staan.

Identiteit Weesp blijft behouden
Wat we vaak zien na een fusie, is dat de kleinere partij zijn identiteit verliest. Omdat de gemeente Weeps kleiner is dan de gemeente Amsterdam, denk je mogelijk dat dit hier ook gebeurt. Toch hoeven inwoners van Weesp zich geen zorgen te maken dat deze plaats zijn identiteit verliest. Ook na de fusie blijft Weesp namelijk gewoon Weesp. Hier maakt de gemeente Amsterdam zich zelfs hard voor. Dit betekent dat inwoners van Weesp op feestdagen niet ineens de Amsterdamse vlag uit moeten hangen. Nee, want zij mogen gewoon de vlag van Weesp hijsen als zij dit willen.

Hoe ziet de vlag van Weesp eruit?
Voor het ontstaan van de vlag van Weesp moeten we terug naar 28 juni 1973. Destijds werd deze vlag officieel vastgesteld door de gemeenteraad. Omstreeks 2000 is de vlag enigszins aangepast. De vlag bestaat momenteel uit drie even hoge, horizontale banen. De bovenste en onderste baan zijn blauw, de middelste is wit. Deze kleuren komen eveneens terug in het wapen van Weesp. In de middelste, witte baan staan de letters ‘WS’. De vlag van Weesp is vergelijkbaar met de vroegere vlag van Muiden. Deze vlag had eveneens twee blauwe en één witte baan. Op deze vlag stonden alleen de letters ‘MD’ in de witte baan in plaats van ‘WS’.

Vlag van Weesp kopen

Ben je trost op Weesp en wil je dit ook na de gemeentelijke fusie (blijven) uitstralen? Koop dan een gevelvlag van Weesp. Deze vlag kun je op feestdagen aan de gevel van jouw woning of bedrijfspand ophangen. Op deze manier zien voorbijgangers dat Weesp nog steeds leeft, waardoor deze gemeente over een paar jaar niet in de vergetelheid raakt. Heb je nog geen vlag van Weesp in jouw bezit, maar wil je deze wel graag kopen? Neem dan eens een kijkje bij de Vlaggenclub. Hier bestel je de vlag van Weesp makkelijk en snel online.

Uit de krant

Uit de krant

Logo
Afbeelding
"Dit is een zorgprobleem, geen veiligheidsissue" Overlast door verwarde personen groeit al jaren achtereen Algemeen 28 sep, 14:00
Logo
Afbeelding
Nieuwkomersklas Kors Breijerschool Bijzondere klas maakt van kinderen uit alle windstreken gewone leerlingen Algemeen 28 sep, 13:17
Afbeelding
Weesp kan meedoen aan Amsterdamse Pubquiz Algemeen 28 sep, 10:53
Afbeelding
Bingo Versa Welzijn voortaan in kantine FC Weesp Buurt & wijk 28 sep, 08:00
Logo
Afbeelding
Charelle en Floor finishen Tour for Life Zadelpijn, 1,1 miljoen euro en een huwelijksaanzoek Sport 27 sep, 16:00
Afbeelding
Weg is de veiligheid van de Vinex-pallisade Column De Nieuwe Weesper Algemeen 27 sep, 14:00
Afbeelding
Vacatures van de Vrijwilligerscentrale Algemeen 27 sep, 13:00
Logo
Afbeelding
Open Dag het Domijn Ateliers en werkplaatsen open Algemeen 27 sep, 11:20
Voorproefje WeesperNieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief