Afbeelding

Wat is tarwegries voor vee?

Advertorial

Vlees van hoge kwaliteit begint al bij het voer wat aan het vee gegeven wordt. Goede voeding zorgt voor een geleidelijke groei en voor vlees van hoge kwaliteit. Tarwegries is onderdeel van de voeding voor vleesvee. In dit artikel bespreken we wat tarwegries precies is en welke impact dit heeft op de kwaliteit van het vlees.

De definitie van tarwegries

Tarwegries is een bijproduct dat geproduceerd wordt bij de bewerking van bloem. Het is in feite de buitenkant van een tarwekorrel. Het wordt vaak gebruikt bij melkkoeien. Bijproducten worden niet meer gezien als afval, maar als voeding met goede nutritionele waarde.

Tarwegries wordt opgevangen tijdens het malen van tarwe. Deze grondstof is droog en wordt voor veevoer verkocht. Tarwegries dient als een hoge energie- en zetmeelbron. Daarnaast zit er veel eiwit in tarwegries.

Tarwegries wordt toegepast in de voeding van varkens en herkauwers. Herkauwers, ook wel melkkoeien, hebben veel baat bij tarwegries. Het wordt namelijk langzaam afgebroken in de pens. Hierdoor wordt de opname van vezels bevorderd.

Prijs tarwegries

Nu de vredesonderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne aan de gang zijn, komt er druk te staan op de prijzen van grondstoffen. Het fluctueert nu met de dag. Dit betekent dat de prijs van bijproducten zoals tarwegries ook onder druk komt te staan. 

Toch blijft de impact van de crisis op de prijs van tarwegries minimaal, vooral doordat tarwegries een bijproduct blijft. Hierbij komt dat bijproducten zoals tarwegries velen malen goedkoper zijn dan het originele product. 

Het belang van eiwitrijke voeding voor vleesvee

Nu de vraag naar voedsel met de groeiende wereldbevolking stijgt, wordt de drug op boeren steeds groter. Hierbij wordt duurzaamheid een belangrijker thema. Er moet gekeken worden naar hoe het aantal eiwitten in voer verhoogd kan worden, zonder de prijs te veel op te drijven. 

Soja was voor lange tijd een grote speler binnen eiwitrijke voeding. Het blijft nog steeds een belangrijk voedingsbron voor zowel vleesvee als mensen. Maar het is geen milieuvriendelijke of duurzame bron. Daarom is het van belang om nieuwe eiwitbronnen te blijven ontdekken. 

Er zijn steeds meer duurzame alternatieven voor traditionele eiwitten in voer voor vleesvee. Voorbeelden hiervan zijn insecten, regenwormen, zeewier en microalgen, eiwit uit erwten en eiwit uit gist of schimmels.

Tarwegries van hoge kwaliteit

Om de kwaliteit van vleesvee bedoeld voor menselijke consumptie te waarborgen, is het van belang om nieuwe eiwitrijke bronnen te ontdekken die een minder grote impact op het milieu hebben. Tarwegries bevat veel eiwit en is een bijproduct van tarwekorrels. Het gebruik van bijproducten in de voeding voor vee is een duurzame oplossing. Ben je benieuwd geworden naar de soorten voedingsbronnen voor vee? Bekijk hier de website van Looop.

Uit de krant

Uit de krant

Logo
Afbeelding
Zaterdagportret | Maud de Jong Altijd bezig met rennen, maar toch met beide benen op de grond Algemeen 2 jul, 06:00
Afbeelding
Excuses provincie Noord-Holland voor slavernijverleden Mensen 1 jul, 16:42
Logo
Afbeelding
Winnaar Gooise Verhalenwedstrijd ‘Je moet gewoon beginnen met schrijven en dan komt het verhaal vanzelf’ Algemeen 1 jul, 16:03
Afbeelding
Fly-by herdenking Soesterberg zichtbaar boven Weesp Algemeen 1 jul, 14:34
Logo
Afbeelding
"We willen de beste zorg aan patiënten kunnen blijven bieden" Actiedag huisartsen Algemeen 1 jul, 14:19
Afbeelding
1 juli: Herdenking Slavernijverleden Keti Koti Algemeen 1 jul, 13:55
Afbeelding
Bestuur IVW vernieuwd tijdens ledenvergadering B2b 1 jul, 12:32
Logo
Afbeelding
Straatnamen van Weesp: Chirurgijnsweg Chirurgijn: ‘dokter’ die zijn kennis uit de praktijk haalde Algemeen 1 jul, 11:37
Voorproefje WeesperNieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief