Afbeelding
Foto: Pixabay

Slimme lampen: Dit zijn de voordelen

Advertorial

Een goed idee wordt in tekenfilms vaak geïllustreerd met een lampje boven het hoofd dat gaat branden. Willie Wortel heeft zelfs een lampje als assistent. Lampen staan voor slimme invallen. Slimme verlichting is van een geheel andere orde. Dit zijn lampen die zelf kunnen ‘denken’ en daarop handelen. Wat zijn eigenlijk de voordelen van dit soort lampen in dagelijks gebruik?

Wat zijn slimme lampen?

Een lamp is een object dat in staat is om elektriciteit om te zetten naar licht. Je schakelt een lamp in of uit met een knop. Als deze lamp inschakelt op basis van een sensor of timer dan spreek je van huisautomatisering. Als je deze lamp kunt koppelen aan andere apparaten en toepassingen in huis dan hebben we het over ‘slimme’ lampen. Een lamp kan op zichzelf dus automatisch werken, het is wijze van bediening en koppelingen die een bijdrage leveren aan een smart home. Maar wat zijn nou eigenlijk de voordelen van deze verlichting?

1. Merk maakt niet uit

Deze bewering moet wat genuanceerd worden. Een set Hue lampen zal wat anders werken dan een budget smart light van een onbekend merk. Het is wel zo dat je behoorlijk wat smart apparaten van verschillende merken aan elkaar kunt koppelen. Je kunt Hue lampen koppelen aan Nest luidsprekers of PoweredBlinds gordijnen. Het is mogelijk dat je hiervoor een ‘bridge’ nodig hebt. Dit is een kastje waar je draadloos meerdere apparaten kunt koppelen. Je kunt de TaHoma van Somfy op de website van PoweredBlinds vinden.

2. Lager energieverbruik

Eem smart light zal tevens een LED lamp zijn. Die verbruiken veel minder energie dan gloeidraad lampen en ze gaan veel langer mee. Oude verlichting in huis vervangen met LED lampen is sowieso een goed idee, kies dan direct voor smart lights. Als je nog best veel hete gloeilampen in huis hebt hangen dan ga je dit zeker merken op de energierekening.

3. Voorkeuze instellingen

Niet alle slimme lampen bieden dezelfde mogelijkheden. Ze zullen vaak dimbaar zijn, soms hebben ze de keuze tussen warm wit, koel wit en/of gekleurd licht. Je kunt vaak scenario’s maken zodat je meerdere lampen op een specifieke instelling kunt schakelen. Dan hoef je dus niet iedere lamp apart in te stellen. Maak een voorkeuze instelling aan, sla die op en je kunt de volgende keer direct een keuze maken.

4. Koppeling met raamdecoratie

Lampen zorgen voor licht, raambekleding zorgt voor duisternis. Yin en Yang, twee zijden van dezelfde munt dus. Met slimme verlichting kun je bij zonsondergang automatisch de verlichting laten inschakelen terwijl je de gordijnen laat sluiten. Wil je overdag een gezellig sfeertje creëren? Dan kies je voor deze voorkeuze instelling waarmee de gordijnen sluiten en de lampen op de juiste stand inschakelen. Ga je vroeg van huis als het buiten nog donker is? De gordijnen openen voortaan vanzelf als de zon begint te schijnen en de lampen schakelen dan uit.

Is er bij jou ook een lampje gaan branden? Er zijn enorm veel mogelijkheden, in ieder huishouden zijn er weer andere toepassingen te bedenken. Profiteer zelf van slimme lampen, raamdecoratie en andere smart gadgets in huis!

Uit de krant

Uit de krant

Afbeelding
RegioBank weer klantvriendelijkste bank Algemeen 23 jun, 12:38
Logo
Afbeelding
Aanvullend Openbaar Vervoer Regiotaxi wordt vervangen door RMC Algemeen 23 jun, 10:30
Afbeelding
Stadspas Amsterdam nu ook voor Weespers Algemeen 23 jun, 09:30
Logo
Afbeelding
Zo´n 17 procent van de Noord-Hollanders vindt dat de wolf niet in Nederland thuishoort Wolf nog altijd bezig aan opmars in Nederland Algemeen 22 jun, 14:00
Afbeelding
Heel Weesp Zingt tijdens Weesp Gastvrij Algemeen 22 jun, 13:21
Afbeelding
Wil jij leuke uitjes verzorgen voor ouderen? Vrijwilligersvacatures 22 jun, 11:30
Afbeelding
Brandweer Nederland roept iedereen op om rookmelders in huis op te hangen Algemeen 22 jun, 10:05
Logo
Afbeelding
Uilskuikens bij Uitermeer ‘Ze zijn oerlelijk, maar het worden prachtige kerkuilen’ Natuur en Milieu 22 jun, 10:00
Voorproefje WeesperNieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief