Advertorial BHV
Advertorial BHV

Uitgebreide gids voor veiligheid op de werkvloer

Advertorial

Stel je voor dat je aan een nieuwe baan begint. Natuurlijk brengt elke nieuwe onderneming nieuwe risico’s met zich mee. Je wil er zeker van zijn dat je alle nodige voorzorgsmaatregelen neemt om veilig te blijven in jouw nieuwe omgeving.

In deze uitgebreide gids geven we jou alle informatie die je moet weten over veiligheid op de werkplek. Van veiligheidsinstructies tot kledingvoorschriften, we behandelen alles wat je moet weten om jouw overgang naar jouw nieuwe carrière zo soepel mogelijk te laten verlopen. En vergeet niet: zelfs als je al jaren in jouw sector werkt, is het altijd belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste veiligheidsprocedures.

Inleiding tot de veiligheidsregels op de werkplek

Om te beginnen met de basis is het belangrijk dat alle werknemers zich bewust zijn van de veiligheidsvoorschriften op hun werkplek. Dit houdt in dat de juiste procedures moeten worden gevolgd voor het tillen van zware voorwerpen, het gebruik van machines en het werken met gevaarlijke stoffen.

In sommige gevallen gelden er ook specifieke kledingvoorschriften om ervoor te zorgen dat werknemers te allen tijde zichtbaar en veilig zijn. In een fabriek is het bijvoorbeeld belangrijk om kleding te dragen die niet in machines verstrikt raakt. En in de bouw moeten werknemers vaak helmen en reflecterende vesten dragen om ongelukken te voorkomen.

Wat te dragen: Geschikte kleding voor veiligheid

Je moet er altijd van bewust zijn dat de veiligheid op de werkvloer begint bij goede kleding. Dat betekent dat je kleding moet dragen die bij het werk past. Niet alleen omdat het er professioneel uitziet, maar ook omdat het veilig is.

Het is natuurlijk niet altijd makkelijk om te weten wat je moet dragen. Daarom is het verstandig om dit na te vragen bij je baas, of in de richtlijnen van de werkplek te kijken. 

Opleidingen: VCA en BHV

Er zijn verschillende opleidingen die je kunt volgen om beter voorbereid te zijn op een (potentiële) calamiteit op de werkvloer. De belangrijkste twee opleidingen die we hier willen noemen, zijn VCA en BHV.

VCA staat voor Veiligheid, gezondheid, milieu Checklist Aannemers en is bedoeld voor iedereen die werkzaam is in de bouw of infrasector. BHV staat voor Bedrijfshulpverlening en is bedoeld voor medewerkers die verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van anderen. Een BHV-opleiding is niet verplicht, maar is wel erg handig om te volgen. Zo leer je van alles over brandbestrijding, evacueren en eerste hulp verlenen. Zorg er wel voor dat je de cursus eens in de zoveel tijd opnieuw doet. Je kan zelfs kiezen voor een BHV herhaling online

Veelgestelde vragen over veiligheid op de werkplek

Heb je vragen over veiligheid op de werkplek? Je bent niet de enige - het is een belangrijk onderwerp. Hier volgen enkele van de meest gestelde vragen over veiligheid op de werkplek:

  • Welke veiligheidsregels moet ik volgen? Afhankelijk van het type werk kunnen er specifieke voorschriften zijn waaraan je je moet houden. Enkele daarvan zijn het juiste gebruik van apparatuur, het juiste gebruik van beschermende uitrusting en het volgen van protocollen als er gevaarlijke materialen aanwezig zijn. Overleg met jouw leidinggevende om er zeker van te zijn dat je op de hoogte bent van alle toepasselijke regels.
  • Is er specifieke kleding die ik om veiligheidsredenen moet dragen? Als je rond machines of gevaarlijke materialen werkt, kan speciale kleding nodig zijn. Dit kunnen veiligheidsbrillen of een gelaatsscherm zijn, laarzen met stalen neuzen en een brandvertragend uniform. Jouw werkgever laat je weten wat er voor jouw specifieke werkzaamheden wordt verwacht.
Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant