Afbeelding

Huizenprijzen dalen door hoge hypotheekrente en inflatie

Advertorial

De inflatie heeft grote invloed op de huidige situatie op de woningmarkt. Dat blijkt uit de nieuwste Woningmarktmonitor van ABN AMRO van januari 2023. “De huizenprijzen dalen, dit komt doordat de hypotheekrente flink is gestegen. We verwachten voor 2023 en 2024 een verdere daling van de huizenprijzen,” aldus Philip Bokeloh, senior econoom bij het Economisch Bureau van ABN AMRO. 

Daling van 10% in komende twee jaar

ABN AMRO voorspelt dat de huizenprijzen dit jaar én volgend jaar meer gaan dalen dan voorheen werd voorspeld. Voor 2023 verwacht de bank een daling van 6% en voor 2024 wordt een verdere daling verwacht van nog eens 4%. De dalende huizenprijzen hebben als gevolg dat potentiële kopers een afwachtende houding aannemen. Daardoor worden er minder huizen verkocht dan verwacht.

Minder geld te besteden

Een eerste reden voor de prijsdaling van woningen in 2023 is dat de hypotheekrente flink is gestegen. Een tweede reden is dat consumenten minder geld te besteden hebben door de opgelopen inflatie. Hierdoor stijgen de woonlasten en kunnen mensen veel minder uitgeven. 

Uiteindelijk zorgt dit er voor dat de maximale hypotheek die mensen kunnen krijgen voor een eventuele nieuwe woning lager wordt. ABN AMRO houdt er rekening mee dat de hypotheekrente hoog blijft en dat de inkomens niet hard genoeg stijgen om de nodige compensatie te bieden. Dit betekent dat de huizenprijzen verder omlaag moeten om de betaalbaarheid te verbeteren.

Energielabel wordt steeds belangrijker

Kopers worden kritischer. Ze hechten steeds meer waarde aan de kwaliteit van een woning en besteden meer aandacht aan het energielabel. Woningen met een groen energielabel leveren bij verkoop meer op en worden bovendien makkelijker verkocht. Door de hoge energieprijzen is er meer vraag naar hypotheken om een woning te verduurzamen, zoals het aanbrengen van isolatie en het plaatsen van zonnepanelen. Wel is er een groot gebrek aan vakmensen om de duurzame maatregelen uit te voeren.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant