Afbeelding

De basis uitgelegd: hoe werkt aandelensplitsing?

Advertorial

Sommige beleggers hebben de term wel eens voorbij horen komen, maar bij veel (beginnende) beleggers doet het toch nog de wenkbrauwen fronsen: aandelensplitsing. Toch is het relevant om als belegger deze term te begrijpen. Het kan namelijk zomaar zijn dat een belegger hier vroeg of laat mee te maken krijgt. In dit artikel wordt uitgelegd wat een aandelensplitsing is, waarom bedrijven dit doen en wat de gevolgen zijn voor beleggers.

Wat is aandelensplitsing?

Allereerst is het belangrijk om te weten wat er bedoeld word met de term “stock split” of “aandelensplitsing”. Want veel beleggers vragen zich af: Wat is aandelensplitsing?

Eén van de leukste dingen aan het beleggen in aandelen is natuurlijk als een aandeel flink in waarde stijgt. Door de jaren heen kan dit zo’n vlucht nemen, dat bijvoorbeeld een aandeel van bedrijf X van tien euro naar zes honderd euro is gestegen. Mocht een belegger dan in willen stappen om een aandeel van bedrijf X te kopen, dan is dat natuurlijk een behoorlijk bedrag.

Om de aandelen ook voor kleinere en beginnende beleggers toegankelijk te houden kan een bedrijf besluiten om over te gaan tot een aandelensplitsing, dit wordt ook vaak aangeduid met de term “stock split”. Hiermee wordt de waarde van het aandeel van bedrijf X bijvoorbeeld gehalveerd naar drie honderd euro, waarmee het een stuk toegankelijker wordt voor mensen met minder budget.

Wat gebeurt er dan voor beleggers die geïnvesteerd hebben in de “oude aandelen?”

Nu is de volgende vraag natuurlijk: wat gebeurt er dan met de beleggers die al eerder hadden geïnvesteerd in de aandelen voor de aandelensplitsing. Het simpele antwoord is dat er door de splitsing van aandelen nog een keer zoveel aandelen komen. De waarde van de (oude) aandelen voor de belegger verandert dus niet. Het aandeel van zes honderd euro van bedrijf X wordt dan twee keer een aandeel van drie honderd euro. Netto is dit dus gewoon hetzelfde resultaat.

Ondanks dat er voor de huidige beleggers dus niet veel verandert is het wel een grote stap voor een bedrijf om over te gaan tot splitsing van aandelen. Er is namelijk altijd een statutenwijziging in de aandeelhoudersvergadering nodig. Waarom zou een bedrijf dan overgaan tot aandelensplitsing?

Waarom zou een bedrijf overgaan tot aandelensplitsing?

Een bedrijf kiest ervoor om aandelen te splitsen wanneer de waarde van een aandeel dusdanig is gestegen dat de aantrekkelijkheid voor de kleinere of beginnende belegger hiermee afneemt. Een hogere waarde van het aandeel zorgt ervoor dat de vraag naar het aandeel minder is, en dat er daarmee minder gehandeld wordt. Dit heeft vervolgens weer invloed op de koers van het aandeel. Denk bijvoorbeeld maar eens aan Tesla, de aandelen van dit bedrijf zijn zo hoog dat het beleggers afschrikt om in te stappen, als Tesla hun aandelen zou splitsen zou de vraag naar dit aandeel weer toenemen.

Reverse splitsing?

Het effect van aandelensplitsing kan ook de andere kant op – namelijk, dat een aandeel zó weinig waard is geworden dat er een zogeheten “reverse stock splitsing” plaatsvindt. Hierbij worden de aandelen juist samengevoegd omdat de koers zodanig laag is dat het inmiddels een “penny stock” is geworden. Wanneer dit het geval is, kan dit natuurlijk ten koste gaan van de reputatie van het aandeel en het desbetreffende bedrijf. Maar daarnaast hanteren veel beurzen ook een minimum aan waarde wat een aandeel moet hebben.

Om dit artikel even kort samen te vatten, een aandelensplitsing kan voor bedrijven een stap zijn om de waarde van hun aandelen voor iedereen aantrekkelijk te houden. Voor de beleggers die al “oude aandelen” hebben aangeschaft verandert er niet veel. De netto waarde van hun aandelen blijft hetzelfde. Dus krijgt een belegger een melding dat er een aandelensplitsing plaats gaat vinden? Dan is dit geen reden tot paniek. Als er echter een melding wordt gemaakt van een reverse splitsing is het wel handig om op te letten.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant