Afbeelding
Foto: Christian Pfeiffer

Bouwproject Bloemendalerpolder dreigt Weesp door vingers te glippen

Buurt / wijk

WEESP - Bij de grote stadsuitbreiding in de Bloemendalerpolder slaan de marktpartijen de trom. De gemeenteraad kijkt op afstand toe en heeft nauwelijks nog invloed. De rekenkamer komt met een zorgwekkende analyse. 

De Rekenkamer komt tot de conclusie dat de gemeenteraad van Weesp weinig tot geen invloed meer heeft op de ontwikkeling van Weespersluis. Ook stelt de Rekenkamer dat een gebrek aan scherpte bij de onderhandelingen ertoe leidt dat Weesp nu niet meeprofiteert van de aantrekkende woningmarkt. De Rekenkamer kon nergens terugvinden waar de kwaliteit en kwantiteit van het groen is vastgelegd zoals die door de ontwikkelaars moet worden aangelegd. Nog een zwak punt: de SUOK gaat uit van minimaal 2350 en maximaal 2750 woningen: daarmee kan de ontwikkelaar de dichtheid van de woningen vergroten (meer opbrengst), wat ten koste gaat van de kwaliteit.

De Rekenkamer adviseert met klem een raadscommissie Bloemendalerpolder in te richten om de voortgang te monitoren en waar mogelijk nog invloed in te zetten. Het belangrijkste wapen van de raad: inzicht houden. Daarvoor reikt de Rekenkamer een 'routeboekje' aan dat houvast biedt. De gemeenteraad mag de borst nat maken, want tegelijk met deze grote stadsuitbreiding dient zich nog een zeer ingrijpende ontwikkeling aan: de fusie met Amsterdam.

Lees verder in de digitale editie

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant