Afbeelding
Foto: André Verheul

Grote make-over voor bibliotheek

Algemeen

WEESP - De bibliotheek gaat een maand dicht voor een grootscheepse verbouwing. De deuren aan de Oudegracht gaan dicht tussen 11 juni en 9 juli, maar daarna heeft de bibliotheek wel een metamorfose ondergaan.

Het begon met de vloerbedekking, die nu toch echt oud en versleten is en dus aan vernieuwing toe. Van het een kwam het ander en zo krijgt de bibliotheek in vier weken tijd - deels - een heel nieuw uiterlijk. Nu die vloerbedekking vervangen gaat worden voor parket, wordt ook meteen de klimaatbeheersing aangepakt. "Er verdwijnt een aantal radiatoren en daarvoor komt een duurzamere warmeluchtinstallatie in het plafond terug", vertelt vestigingscoördinator Judith Kortland. Bijkomend voordeel is dat er zo meer wandruimte overblijft. In de jeugdafdeling wordt die gevuld met een lange kastenwand met zitjes langs de lange muur. In het midden komt een speciaal gemaakt meubel met boekjes voor de jongste lezers en tijdschriften. Ook hier worden weer zithoekjes in verwerkt.

In de hal verruilen wat voorzieningen van plek, zoals de centrale balie en de uitleen- en innameplekken, die nu logisch bij elkaar komen, naast de kast met reserveringen. En er komt een eigen, vaste plek voor de spreekuren die steeds vaker in de bibliotheek worden gehouden. Kortland: "We krijgen ook mooie, nieuwe displaymeubels zodat we alles nog beter kunnen presenteren. En alles op wieltjes, zodat we het theater in de jeugdafdeling heel makkelijk kunnen vergroten." Het Leescafé verandert niet, net zo min als de afdeling voor volwassenen, op die vloerbedekking na dan.

Vier weken dicht, ook Kortland vindt het best lang, maar het is wel de beste manier om deze verbouwing aan te pakken. "Na die vier weken is het ook echt klaar en is er geen overlast voor bezoekers geweest." Overigens wordt er alles aan gedaan om het leed voor de leners van boeken en andere materialen te beperken. De rolstoelen die geleend kunnen worden verhuizen tijdelijk naar het stadskantoor. "We lenen verder alles voor langere tijd uit, gegarandeerd lang genoeg tot na de verbouwing. Bovendien mag je, zoals altijd, onbeperkt materialen lenen, dus ik adviseer om wat extra boeken mee te nemen." Toch snel door die stapel boeken heen? Kortland tipt dat met de bibliotheekpas in alle vestigingen van Bibliotheek Gooi en meer geleend mag worden, en teruggebracht. "Dus elders geleende boeken kunnen ook weer gewoon in Weesp worden geretourneerd, de inleverbus blijft tijdens de hele verbouwing open."

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant