Afbeelding

Hoe het schone water van de Vecht Weesp met Amsterdam verbond

Cultureel

WEESP - De zomertentoonstelling van Museum Weesp heeft ook een heel zomers thema: 'Weesp is water'. Leuk voor toeristen, maar ook voor Weespers. We nemen je even mee. 

Wat was de link tussen bierbrouwer Heineken en Weesp? En hoe werd de kwaliteit van dat goede Weesper water eigenlijk gemeten? Je komt het allemaal te weten in de tentoonstelling 'Weesp is water' in Museum Weesp.

Op een grote ronde tafel midden in de expositieruimte staan alle belangrijke elementen van de waterstad Weesp afgebeeld. Met veel foto's van hoe die plekken er in het verleden uitzagen. En dit deel van de tentoonstelling is interactief: bezoekers kunnen zelf bij iedere locatie de laatste foto plaatsen van hoe het er nu uitziet.

Het schone water van de Vecht was eeuwenlang heel belangrijk, als drinkwater - ook voor Amsterdam trouwens - en voor de productie van bijvoorbeeld jenever en bier. Natuurlijk komt ook de recreatieve functie van water aan de orde. Iets waar zeker de bootjesmensen die ons stadje aandoen over mee kunnen praten. Ten slotte speelde het water ook een belangrijke rol in de verdediging van de vesting Weesp met de forten.

Lees verder in de digitale editie

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant