Afbeelding
Foto: Tessa Posthuma de Boer

Raad Amsterdam kiest Femke Halsema als burgemeester

Politiek

WEESP - Femke Halsema is door de gemeenteraad van Amsterdam voorgedragen als nieuwe burgemeester van Amsterdam. Dat betekent dat de voormalig politiek leider van GroenLinks op termijn ook burgemeester van Weesp zal zijn.

In april 2019 gaat de ambtelijke organisatie van Weesp op in die van Amsterdam. Weesp behoudt dan nog de eigen gemeenteraad, eigen burgemeester en eigen gemeentesecretaris.

Na 2022
Op zijn vroegst in 2022 fuseert de gemeente ook bestuurlijk met Amsterdam, zo is de bedoeling. Pas dan heeft Weesp geen eigen burgemeester meer en valt onze stad onder verantwoordelijkheid van de burgermoeder van Amsterdam. 

Verbindend
"Femke Halsema is beslist en verbindend. Ze kent de stad, de verschillende lagen van de samenleving, de problemen en de uitdagingen door en door. Ze ziet op een inspirerende manier de kansen en mogelijkheden in Amsterdam en ook de kwetsbaarheid", aldus Johnas van Lammeren op de website van de gemeente Amsterdam. Hij is van de vertrouwenscommissie die de sollicitatiegesprekken namens de raad heeft gevoerd.

Benoeming
Het besluit van de Amsterdamse gemeenteraad wordt nu aan de commissaris van de Koning en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gestuurd. De minister brengt vervolgens een voorstel in de ministerraad en zorgt uiteindelijk voor een benoemingsbesluit. Naar verwachting wordt Halsema in de zomer geïnstalleerd.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant