Afbeelding
Foto: Pexels
B&W-gesprek

‘Haagse ervaring Femke Halsema veel waard’

Politiek

WEESP - Een belangrijke week is aangebroken. Morgenochtend (3 juli) komt het voltallige college van Amsterdam komt naar Weesp. Nee, ze komen de boel hier nog niet overnemen. Maar de waarnemend burgemeesters, Jozias van Aartsen van Amsterdam en Bas Jan van Bochove van Weesp, gaan wel een belangrijke handtekening zetten.

Hun handtekeningen gaan onder een convenant waarin de werkafspraken zijn vastgelegd die leiden tot de ambtelijke fusie per 1 april 2019.  

D66-wethouder Léon de Lange, die wij deze week spreken in ons B&W-gesprek, legt uit: "Een belangrijk moment. Nee, we zijn dan niet al gemeente Amsterdam. Dit is wel de officiële start van het plan van aanpak naar de fusie toe."

Femke Halsema
De Lange reageert namens het Weesper stadsbestuur ook op de voordracht van Femke Halsma als de nieuwe burgemeester van Amsterdam. "Ze is een goede bestuurder en brengt een bak aan ervaring mee. En ze is een vrouw. Het is belangrijk dat er een ander soort burgemeester komt voor onze hoofdstad. Zij doorbreekt het tijdperk van PvdA-burgemeesters."

Kritiek
De kritiek dat Halsema geen lokale bestuurlijke ervaring heeft, zal volgens De Lange snel verstommen. "Ze is een slimme vrouw die het burgemeesterschap snel onder de knie zal hebben. Haar Haagse ervaring brengt heel veel voordelen met zich mee."

Stadsdeel Weesp
Halsema wordt ook burgemeester van 'stadsdeel Weesp' zodra Weesp en Amsterdam fuseren. Dat gebeurt in 2022 of in 2026.

Klik in de player om de wethouder aan het woord te horen. Luister rustig nog even door, want het gesprek gaat ook over de evaluatie van de buurtpanels en de Fixi-app waarmee je klachten kunt melden.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant