Afbeelding

SP: "houd referendum over fusie"

Algemeen Dossier: Gemeentefusie

De Tweede Kamerfractie van de SP wil dat er referendum wordt gehouden over de gemeentelijke herindeling van Weesp. De socialisten zijn tegen de fusie met Muiden, Bussum en Naarden en willen dan ook dat minister Donner het wetsvoorstel voor deze fusie intrekt.

“Het is eigenlijk simpel, vraag zelf aan de mensen wat ze nu willen met de fusie en verwerk dat tot een voorstel. Het zou stom zijn om dit voorstel nog naar de Kamer te sturen. Wij zijn, net zoals veel andere partijen, tegen deze fusie ”, aldus SP-Kamerlid Ronald van Raak.

Het wetsvoorstel is door het vallen van het vorige kabinet controversieel verklaard. Minister Donner is zich nog aan het beraden over zijn mening. Behalve Weesp, loopt geen enkele andere buurgemeente nog warm voor de fusie.  

Het is onduidelijkwat de standpunten van de politieke partijen in de Tweede Kamer zijn. Vooralsnog zouden PvdA, D66 en GroenLinks vasthouden aan de fusie van vier. De VVD heeft koers gezet op de G3 van Muiden, Bussum en Naarden. De PVV zou nog steeds tegen elke variant zijn. Het CDA hamert er op dat een herindeling niet mag zijn opgelegd; het moet "van onderop, van onderop, van onderop", zo heeft de partij nog eens benadrukt in een algemeen overleg met de minister, op 10 maart. Dat zou impliceren dat wat het CDA betreft, een G3 niet voor de hand ligt. 

Minister Donner zelf gaf in dat algemeen overleg aan "geen strakke planning te willen hanteren" ten aanzien van een voorstel aan de Tweede Kamer, omdat "hem bekend is dat de betrokken gemeenten in het Gooi nog met elkaar in gesprek zijn." Weesp echter, is met niemand in gesprek; omdat Bussum, Naarden en Muiden niet met Weesp in zee willen.

 

 

SP-Kamerlid Ronald van Raak. Foto Bas Stoffelsen / SP
Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant