Bezoekers wordt verzocht alle documenten met betrekking tot de kwestie mee te nemen.
Bezoekers wordt verzocht alle documenten met betrekking tot de kwestie mee te nemen. Foto: Pixabay
Voor elkaar

Rechtswinkel Weesp

Zorg

In Weesp hoeft niemand er alleen voor te staan. Er zijn hier tal van organisaties actief die uiteenlopende vrijwilligershulp bieden. In onze zomerserie 'Voor elkaar' leggen de organisaties uit wat ze voor Weespers kunnen betekenen. 

Juridische termen zijn voor veel mensen abracadabra


WEESP Rechtswinkel Weesp helpt Weespers bij het formuleren van de rechtsvraag en wijst hen op weg. Bestuurslid en medewerker Jan Keizer vertelt hoe dat in zijn werk gaat.

Welke hulp biedt de Rechtswinkel?
"Mensen kunnen bij ons komen als ze een juridisch probleem hebben, of denken dat te hebben, maar niet weten hoe ze dat moeten aanpakken. Het eerste dat we doen is kijken of de kwestie wel echt een juridisch vraagstuk is. Soms komen mensen bij ons met een heel verhaal. Dan moeten we net zo lang afpellen tot er wel of niet een juridische vraag overblijft. Vervolgens kunnen we ze dan op weg helpen door te vertellen welke stappen ze kunnen ondernemen."

'We sturen mensen de juiste kant op, maar begeleiden ze niet'

Met welke problemen komen mensen?
"Dat kan van alles zijn: van conflicten met een werkgever en moeilijkheden rond een echtscheiding tot de verdeling van een erfenis en een grote aanschaf die niet deugt. Ook krijgen we opvallend vaak met huurrecht te maken, er lopen verschillende conflicten met Ymere. We hebben vijf vrijwilligers - twee advocaten en drie mensen met verstand van juridische aangelegenheden - die om toerbeurt met z'n tweeën het spreekuur bemannen. Hierdoor kan het zijn dat degene die het meest van familierecht weet die avond niet aanwezig is. Dan moeten mensen voor het juiste advies een weekje later terugkomen. Dat advies kan heel simpel zijn: van een bepaald formulier invullen tot officieel bezwaar aantekenen, maar het komt ook vaak voor dat we mensen - afhankelijk van het inkomen - moeten doorverwijzen naar een advocaat of juridisch loket. We sturen mensen de juiste kant op, maar begeleiden ze niet bij het juridische traject dat hieruit voortvloeit."

Hoeveel Weespers maken gebruik van de Rechtswinkel?
"Zo'n 100 tot 110 mensen per jaar. We kunnen er best nog wat bij hebben en dat willen we ook. We willen zo veel mogelijk Weespers helpen. Juridische termen zijn voor veel mensen abracadabra. Bij ons krijgen ze snel duidelijkheid. Wat wel belangrijk is, is dat bezoekers van het spreekuur alle documenten meenemen. Zonder papieren kunnen we weinig."

De Rechtswinkel houdt elke dinsdag (met uitzondering van schoolvakanties) spreekuur van 19.30 tot 20.30 uur. Locatie: Gebouw Papelaan 99. Aan bezoekers wordt een minimum eigen bijdrage van 2 euro gevraagd voor onder meer de aanschaf van wetboeken.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant