Alwine van de Meent en Marien Weststrate.
Alwine van de Meent en Marien Weststrate. Foto: Ingrid Voet
Voor elkaar

Stichting Schuldhulpmaatje

Zorg

In Weesp hoeft niemand er alleen voor te staan. Er zijn hier tal van organisaties actief die uiteenlopende vrijwilligershulp bieden. In onze zomerserie 'Voor elkaar' leggen de organisaties uit wat ze voor Weespers kunnen betekenen. 

'In de schulden raken, kan iedereen gebeuren'


WEESP Stichting Schuldhulpmaatje (SHM) geeft hulp aan Weespers die moeite hebben met hun financiële administratie en/of in de schulden zitten. Coördinator Marien Weststrate en schuldhulpbegeleider Alwine van de Meent vertellen hoe dat in zijn werk gaat.

Welke hulp biedt Schuldhulpmaatje?
"Stichting Schuldhulpmaatje is laagdrempelig; de mensen worden, meestal wekelijks, thuis geholpen met hun geldzaken en als dat nodig is langdurig. Bij (te) grote schulden gaat het maatje met de cliënt naar een schuldsaneringstraject. Het belangrijkste doel is om de cliënten zelfredzaam te maken, zodat zij hun financiën (weer) zelf kunnen regelen."

Met welke problemen komen mensen?
"In de schulden raken, kan iedereen gebeuren. Mensen verliezen hun baan, worden ziek of gaan scheiden en als dan je inkomen daalt en je je uitgavenpatroon niet weet aan te passen, gaat het al snel mis. Bij de eerste gesprekken proberen we snel inzicht te krijgen in de situatie. Dat betekent goed luisteren, ook naar wat er tussen de regels door verteld wordt. Er is vaak schaamte en er zijn ook regelmatig meer problemen dan alleen de financiële. We willen eerst weten: is er nog wel geld om eten te kopen. Zo niet, dan leggen we contact met de voedselbank. We hebben goede contacten zodat we dat snel kunnen regelen. Dan begint het uitzoeken van de papieren, soms vuilniszakken vol ongeopende enveloppen, waaronder veel blauwe."

'Soms treffen we zakken vol ongeopende rekeningen aan'

Hoe kunnen Weespers zich aanmelden?
Door op de ik-wil-hulp-knop te drukken op schuldhulpmaatje.nl en als woonplaats Weesp in te vullen. De hulpvrager komt dan bij Marien Weststrate terecht, de eerste contactpersoon bij aanmelding: "Dat doe ik altijd zo snel mogelijk, want als iemand eenmaal de stap neemt, is de nood vaak hoog. Ik probeer snel te inventariseren of er sprake is van een acute crisis, zoals een dreigende huisuitzetting of afsluiting van gas en licht, en koppel de cliënt aan een maatje."

Het mooie aan dit vrijwilligerswerk?
Alwine: "De cliënten zijn vaak blij als je komt, de nieuwe rekeningen liggen al klaar. Eén cliënt begeleid ik al heel lang, die kan het eigenlijk al zelf, maar af en toe help ik nog even. Een ander kon ik snel helpen en het traject ook snel afsluiten; dat was iemand die na een scheiding zonder inkomen kwam te zitten en nog nooit de financiën geregeld had. Als het zo goed lukt, is het heel dankbaar werk."

Telefoonnummer Schuldhulpmaatjes: (0294) 411 080

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant