Wim Koole (groene trui) van de voedselbank noemt de vele lokale acties 'hartverwarmend'.
Wim Koole (groene trui) van de voedselbank noemt de vele lokale acties 'hartverwarmend'.
Voor elkaar

Voedselbank Weesp

Zorg

In Weesp hoeft niemand er alleen voor te staan. Er zijn hier tal van organisaties actief die uiteenlopende vrijwilligershulp bieden. In onze zomerserie 'Voor elkaar' leggen de organisaties uit wat ze voor Weespers kunnen betekenen.

'Dat er weer voor een paar dagen eten in huis is, zorgt voor opluchting'


WEESP Voedselbank Gooi & Omstreken verstrekt voedselpakketten aan mensen die te weinig geld overhouden om in hun levensbehoefte te kunnen voorzien. Wim Koole, al jaren de coördinator van de voedselbank in Weesp, legt uit hoe dat in zijn werk gaat.

Welke hulp biedt de voedselbank? 
"De voedselbank is er voor huishoudens die na aftrek van alle vaste lasten onvoldoende geld overhouden om eten te kopen. Hiervoor geldt momenteel voor een eenpersoonshuishouden 215 euro per maand. Voor ieder extra gezinslid wordt dit bedrag verhoogd met 85 euro. Voor een gezin dat uit vier personen bestaat is het bedrag dus 215 euro + 3 x 85 euro = 470 euro per maand. Huishoudens die na de vaste lasten zoals de huur en gas en licht minder dan deze bedragen overhouden, komen in aanmerking voor een voedselpakket."

Hoe kunnen Weespers zich hiervoor aanmelden? 
"Dat kan door contact op te nemen met onze afdeling Intake: 035-5338836. Of bezoek het ambulante intaketeam bij Versa Weesp op woensdag tussen 9.30 en 11.00 uur in gebouw Papelaan 99. Mensen moeten dan wel de nodige papieren meenemen, dus het is handig om vooraf op voedselbankgooi.nl te kijken welke informatie er nodig is. Vaak wordt binnen enkele dagen een noodpakket verstrekt."

Voor wie na de vaste lasten amper geld heeft voor boodschappen

Hoeveel Weespers maken gebruik van de voedselbank? 
"Circa vijftig huishoudens. Het aantal was dalende maar neemt nu juist weer toe. De voedselbank begon in mei 2008 met de uitgifte van zes pakketten. Dat werden er al snel meer vanwege de crisis en het feit dat mensen ons steeds beter weten te vinden. Toch weten we bijna zeker dat nog veel meer mensen van de voedselbank gebruik kunnen maken, vooral ouderen. We denken dat ze zich mogelijk schamen, omdat ze één of meerdere vrijwilligers kennen. Die schroom is nergens voor nodig. Wij helpen iedereen bijzonder graag. Cliënten die eenmaal over de streep zijn, zijn altijd opgelucht dat er in ieder geval weer voor een paar dagen eten in huis is."

Waar worden de pakketten uitgereikt?
"Vanuit de Grote Kerk, die we al tien jaar gratis hiervoor mogen gebruiken. Elke donderdag van 13.30 tot 14.30 uur staat bij de ingang aan het Waagplein een team van ongeveer tien vrijwilligers klaar om de pakketten uit te delen. Diezelfde dag kunnen hier tussen 12.00 en 12.30 uur levensmiddelen worden ingebracht. Houdbare producten zijn het handigst, zoals koffie en thee, rijst of pasta en soep in blik. Daarnaast is er behoefte aan was- en schoonmaakmiddel en toiletartikelen. Ook zijn we altijd erg blij met steun vanuit de samenleving en de middenstand. Dat is elke keer weer hartverwarmend."

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant