Ouderen kunnen met Vier het Leven mee naar voorstellingen en musea.
Ouderen kunnen met Vier het Leven mee naar voorstellingen en musea. Reinout van Roekel | Fotografie
Voor elkaar

Vier het Leven

Zorg

In Weesp hoeft niemand er alleen voor te staan. Er zijn hier tal van organisaties actief die uiteenlopende vrijwilligershulp bieden. In onze zomerserie 'Voor elkaar' leggen de organisaties uit wat ze voor Weespers kunnen betekenen.

'Ook op hoge leeftijd moet je eropuit kunnen gaan'


WEESP Stichting Vier het Leven zet zich in om mensen die een hoge leeftijd hebben persoonlijk te begeleiden naar concerten, theatervoorstellingen en musea. Regiocoördinator Esther Eggenkamp vertelt hier meer over.

Wat kan Vier het Leven betekenen voor mensen?
"Wij nemen oudere mensen mee uit omdat wij vinden dat je ook op hoge leeftijd deel moet kunnen nemen aan de maatschappij. Cultuur is een belangrijk onderdeel van de maatschappij en uit onderzoek blijkt bovendien dat cultuur gelukkig maakt. Wij brengen de ouderen uit en thuis en zorgen voor alles."

Hoe gaat dat precies in zijn werk? 
"In kleine groepjes en onder begeleiding van een betrokken vrijwilliger bezoeken de ouderen een voorstelling of expositie, waarbij alles voor ze geregeld wordt. Wij regelen de kaartjes, halen de ouderen thuis op, hangen de jassen weg, zorgen voor koffie met een koekje en brengen ze na afloop weer veilig thuis. Op deze manier hopen we alle drempels weg te nemen die ouderen ervan zouden kunnen weerhouden om de deur uit te gaan."

'Wij regelen alles: van tickets en drankjes tot garderobe en vervoer'

Kun je ook met Vier het Leven mee als je een beperking hebt? 
"Zeker! Maar het is wel fijn als we dat van tevoren weten zodat we er rekening mee kunnen houden. In het geval van een rollator of rolstoel bijvoorbeeld, dan kunnen we zorgen voor passend vervoer."

Hoe kunnen mensen zich aanmelden? 
"Natuurlijk hebben we een website, maar mensen op hoge leeftijd geven over het algemeen de voorkeur aan telefonisch contact. Daarom zijn we elke werkdag van 9:00 tot 18:00 uur bereikbaar op 035-5245156. Als Weespers het leuk vinden om eens met ons mee te gaan, kunnen ze hun adres doorgeven en dan sturen we ze een programmaboekje toe. Als er een voorstelling of tentoonstelling bij zit waar ze graag heen willen, kunnen ze telefonisch een arrangement reserveren. De arrangementsprijs is inclusief tickets, twee consumpties, begeleiding en vervoer."

Het mooie aan dit werk? 
"Ik werk graag met ouderen. Ik was ouderenadviseur, een beroep waarin ik constant bezig was met hulpvragen op te lossen. Na 12 jaar wilde ik wel eens aan de andere kant werken door ouderen plezier te geven. Ook voor de gastvrouwen en -heren, vaak 60+, is Vier het Leven een mooie vrijetijdsbesteding, die je onder de mensen houdt. Een win-winsituatie dus."

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant