Bouwlocatie ligt te dicht langs de enige toegangsweg naar de Nijverheidslaan, zegt Joop Bos.
Bouwlocatie ligt te dicht langs de enige toegangsweg naar de Nijverheidslaan, zegt Joop Bos. Foto: André Verheul

Ondernemer tegen komst Weesperwerf

Buurt / wijk

WEESP - Nu het nieuwe politieke seizoen van start gaat, trekt Joop Bos van Bos Kraanverhuur aan de bel over het woningbouwplan 'Weesperwerf' voor de Nijverheidslaan. De ondernemer is bepaald geen voorstander van het plan en hoopt dat het tij nog gekeerd kan worden.

Bos Kraanverhuur biedt al honderd jaar maatwerk in verticaal transport. Zijn bedrijf zit op Industrieterrein Nijverheidslaan: "Eén van de weinige plekken in Weesp waar industrie zich nog kan vestigen. Noord is zo goed als vol en de provincie verleent geen medewerking aan uitbreiding."

Vrees dat bedrijven moeten wijken
De ondernemer vreest dat woningbouw aan de Nijverheidslaan ertoe zal leiden dat de bedrijven moeten wijken. "In het huidige plan komen de woningen dicht langs de weg, de enige toegangsweg waar dagelijks veel zwaar verkeer over heen gaat. Daarbij heeft de eigenaar van het braakliggende terrein waar Trekwerk zat ook de wens om huizen te bouwen. Als dat doorgaat, rijden wij straks door een woonwijk. Als Amsterdam na de fusie de Nijverheidslaan als een woongebied ziet, kunnen de bedrijven het wel eens heel moeilijk gaan krijgen en gedwongen worden te vertrekken", schetst Bos de toekomst.

Wrange smaak na eerdere woningbouw
Dat hij het zo somber inziet, komt ook door de voorgeschiedenis. Het is niet de eerste keer dat er sprake is van woningbouw aan de Nijverheidslaan. Daar heeft Bos een wrange smaak aan over gehouden: "De Nijverheidslaan in zijn geheel is natuurlijk een mooi gebied om dure woningen aan de Vecht te realiseren. Maar hoe krijg je die bedrijven daar weg? Eerder is dat al door de gemeente geprobeerd, waarbij de ondernemers figuurlijk het mes op de keel werd gezet. Na jaren van procederen en wisselingen van wethouders en gemeenteraad, zag men er vanaf maar het heeft de gemeenschap een hoop geld gekost." Als de ondernemer alles bij elkaar optelt, komt hij tot de conclusie dat nu opnieuw geprobeerd wordt om de bedrijven aan de Nijverheidslaan weg te krijgen: "Ik noem dat pesten. Als ondernemer wil je je graag met je bedrijf bezighouden en niet om de vier jaar druk zijn met dit soort zaken."

Blauwhoed & Aalberts wil langs de spoorlijn een wijk met 150 woningen bouwen. De ontwikkelaar en de gemeente moeten het nog wel eens worden over de voorwaarden, maar duidelijk is dat een meerderheid van de gemeenteraad het woonproject niet wil verliezen. Bos: "Blijkbaar maken projectontwikkelaars de dienst uit. Het is schijnbaar van minder belang bedrijven in Weesp te koesteren en te zorgen voor werkgelegenheid."

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant