Ook Molen 't Haantje opent zaterdag de deuren
Ook Molen 't Haantje opent zaterdag de deuren Foto: Ingrid Voet
Open Monumentendag

Kijk vandaag eens rond in deze Weesper Monumenten

Cultureel

WEESP - Van buiten kennen we ze wel: de bijzondere historische gebouwen in en rond het centrum. Wil je ook eens binnen rondkijken? Dan heb je tijdens Open Monumentendag vandaag de kans. Elf monumenten openen de deuren en er worden ook nog eens tal van activiteiten georganiseerd.

Je kunt kiezen voor een mooie wandeling langs de monumenten. Of neem de paardentram, die rijdt tussen 12.00 en 16.00 uur. Rondvaartboot de Vuurlinie maakt de hele dag gratis tochtjes over de Vecht. Opstappen kan bij molen De Vriendschap aan de Utrechtseweg.

Stadhuis en gemeentemuseum
Het stadhuis uit 1776, op zichzelf al een bezoek waard, herbergt op de tweede verdieping Museum Weesp. Zaterdag en zondag is het museum 's middags open. Zie in de wisseltentoonstelling 'Weesp = Water' hoe belangrijk de rivier de Vecht voor Weesp was en is. Twee 18de-eeuwse dames, gestoken in prachtige kostuums, vertellen geheel in stijl over het prachtige Weesper porselein.

Grote of Laurenskerk
Tussen 10.30 en 11.30 uur treedt het Saxofoon Ensemble van Globe o.l.v. Bart Kok op. Aansluitend een carillonconcert door Matieu Polak. Het concert is te volgen in de kerk via een videoverbinding. Vanaf 14.00 uur bespeelt Lieuwe Visscher het Bätz-orgel.

De Weesper Synagoge
De Weesper Synagoge uit 1842 is de hele dag open. Een kleine fototentoonstelling toont de bewogen geschiedenis van het gebouw.

De City of Wesopa
Het naoorlogse theater is vast bekend van de vele mooie voorstellingen die er zijn. Meer zien? De hele dag zijn er rondleidingen door het gebouw.

Molen 't Haantje
Deze unieke wipkorenmolen met stelling, die bewoond wordt en normaal niet te bezoeken is, opent vandaag de deuren. Op de (Stammer)dijk koek en zopie en oud-Hollandse spelletjes.

Maarten Lutherkerk
In de kerk is tegenwoordig een tandartspraktijk gevestigd, vandaag is het kerkje uit 1819 de hele dag open voor bezoek.

Van Houtenkerk
Het Chocoladekerkje is de hele dag open. Geniet van livemuziek met een (gratis) kopje koffie, thee of chocolade.

Korenmolen De Vriendschap
Zie hoe, bij voldoende wind, het graan wordt gemalen, luister naar de verhalen van de molenaars en proef van producten die de vrijwilligers hebben gemaakt. Op filmbeelden wordt de restauratie van de molen in de jaren 70 getoond.

De roeivereniging
De plek waar tot de jaren 60 heel wat Weespers leerden zwemmen in de Vecht is nu het clubhuis van Roeivereniging Weesp. Het markante gebouw is de hele dag open voor bezoek en vanaf 12.00 uur mogen bezoekers meeroeien met ervaren roeiers.

Fort Ossenmarkt
De hele dag is het in 1861 gebouwde torenfort open en zijn er korte rondleidingen. Bij de Historische Kring is een foto-expositie te zien over de rol van Weesp in Europa. De Kreatieve Groep Weesp houdt open atelier, meedoen mag.

De Theetuin
Het voormalige Genie-terrein op de Bakkersschans, met een voorbeeldtuin, tuinwinkel en theeschenkerij is de hele dag open.

Weesper Moppenroute
In bijna ieder monument is een 'Weespermoppensticker' te halen, in totaal zijn er negen te vinden. Wie ze allemaal heeft, op de kaart uit de folder plakt en die inlevert in het stadhuis maakt kans op een van de drie Weesper Welvaartpakketten, vol producten van ambachtelijke Weesper producenten.

Het hele programma is te vinden op welkominweesp.nl/monumentendag.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant