Alexander Bauwens met de Noordwachter en de groene poes uit de voorstelling.
Alexander Bauwens met de Noordwachter en de groene poes uit de voorstelling. Foto: Sjoerd Stoop
Video

Alexander Bauwens met 'De Noordwachter' op de planken

Cultureel

WEESP - Zondag is de openbare première van de nieuwste voorstelling 'De Noordwachter' van Alexander en Marijke Bauwens van poppentheater Fatsnerran. Dat is in Amstelveen, maar twee weken geleden al speelden de twee poppenspelers de voorstelling voor een bomvolle zaal bij de Adelaar.

Bij een gesprek met Alexander Bauwens kunnen de hoofdrolspelers natuurlijk niet ontbreken. Dus zitten poppen de Noordwachter en zijn groene poes er op tafel bij, én praten soms mee. Je weet natuurlijk dat het poppen zijn, maar Alexander weet de poppen tot leven te laten komen en mee te doen aan het gesprek en je gaat de poppen bijna ook zelf vragen stellen. Zo gaat het bij voorstellingen ook. "Wij zoeken veel interactie met het publiek en na de voorstelling met de poppen op de foto, daar staan ze gewoon voor in de rij!", vertelt Alexander.

Tekst gaat verder onder de video

'De Noordwachter' gaat over de man die ieder etmaal de maan ophangt, en zijn vriendin de Zuidwachter die de zon voor haar rekening neemt. Ook voor de groene poes en de rode hond zijn mooie rollen weggelegd. De muziek bij de voorstelling is, net als bij vorige voorstellingen, gecomponeerd en uitgevoerd door Gerard van Amstel. Aan zo'n nieuwe productie werkt het echtpaar anderhalf tot twee jaar. "Het begint met een idee van Marijke, die daar dan een verhaal over schrijft. Zo zag ze in de bus van Weesp naar haar zus een flatgebouw met de bijzondere naam de Noordwachter en bedacht daar een verhaal bij. En zoals bij iedere nieuwe voorstelling gaan we dan uit eten in een restaurant waar we mogen 'plakken'. Opschrijfboekje mee en er een voorstelling van maken, zo start het altijd. Marijke bedenkt en schrijft het script, ik maak de decors en de poppen."

Fatsnerran treedt op in theaters en op scholen door het hele land.

Lees verder in de digitale editie

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant