Een bijzondere kruik die bol staat van de Weesper jeneverhistorie. Via Amerika terug in Weesp.
Een bijzondere kruik die bol staat van de Weesper jeneverhistorie. Via Amerika terug in Weesp.

Historische jeneverkruik via Amerika terug in Weesp

Cultureel

WEESP - Raymond van Straelen (Hollandse roots, wonend in de Verenigde Staten) trof bij het opruimen van de zolder van zijn buurman twee oude jeneverkruiken aan. 'Weesp' stond erop te lezen, boven een afbeelding van een anker. Een uurtje googelen later had Van Straelen contact met Christian en Silvia Pfeiffer, die in Weesp sinds 2016 Anker Weesp jenever volgens teruggevonden Weesper recept uit 1630 op de lokale markt brengen.

Dat contact is al weer maanden geleden. Van Straelen wilde één kruik zelf houden, maar beloofde het andere exemplaar mee te nemen als hij weer eens overkwam naar Nederland.

Deze week was het zover. In molen De Vriendschap werd de oude kruik overhandigd. Van Straelen kon Pfeiffer niet blijer maken. Wat meteen opvalt is dat deze kruik uit circa 1810 nog in glanzende conditie verkeert. Uit deze periode zijn enkele andere kruiken bewaard gebleven, maar daar is vaak niet meer dan een scherf van over.

Pfeiffer gaat dit pronkstuk een ereplaats geven in het toekomstige Wispe-café in de Laurentiuskerk, waar Weesper Anker ook deel van gaat uitmaken.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant