Afbeelding

Carillonkwestie opnieuw in raad

Algemeen Dossier: Carillon

De gemeenteraad gaat zich opnieuw buigen over het nachtelijk carillonspel. Op het stadhuis zijn ambtenaren druk bezig om vier voorstellen voor te bereiden voor de toekomst van het nachtelijk carillonspel. Twee weken geleden oordeelde de rechtbank dat het nachtelijk gebeier uit de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) moet worden geschrapt. De huidige situatie kan daardoor niet blijven voortbestaan.

De vier keuzes worden volgende maand voorgelegd aan de gemeenteraad. Wat de voorstellen precies inhouden kan burgemeester Horseling op dit moment nog niet zeggen. Duidelijk is wel dat de raadsleden zich moeten uitspreken tegen of voor het ’s nachts doorspelen van het carillon. De gemeente heeft van de rechtbank zes weken gekregen om tot een besluit te komen. Dat wordt niet gehaald en daarom is er onlangs bezwaar aangetekend tegen de uitspraak van de rechtbank. “Alleen maar om tijd te winnen”, aldus Horseling.

Op dit moment valt door een aparte uitzondering in de APV het carillon buiten de Wet Geluidhinder. Tegen deze uitzondering kan geen bezwaar worden gemaakt, en dat mag niet van de rechters. De actiegroep Carillon 16 Uur Aan is al jaren bezig om het carillon tussen 23.00 en 7.00 uur te laten zwijgen. Burgemeester Horseling hoopt dat er voor de zomer duidelijkheid komt over het carillon.  

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant