Afbeelding

Verdeeldheid over fusie in Bussum, Naarden en Muiden

Algemeen Dossier: Gemeentefusie

De gemeenten Bussum, Naarden en Muiden hebben zich weliswaar uitgesproken voor een gehelde of gedeeltelijke fusie (G3) zonder Weesp, maar onverdeeld enthousiasme bestaat er bepaald niet voor deze variant. De vraag is nu, of de fracties in de Tweede Kamer vinden dat er genoeg draagvlak is voor een gemeentelijke herindeling waar Weesp buiten valt. Zij houden hierover binnenkort een hoorzitting in de regio

Bussum
De gemeenteraad van Bussum was altijd mordicus tegen de herindeling. Unaniem. Alleen samen met Naarden was wel bespreekbaar. Maar enkele weken terug draaide Bussum naar de variant met ook Muiden erbij (eerst alleen ambtelijk, later wellicht ook bestuurlijk). De eenheid is echter weg. D66 en CDA stemden tegen het voorstel.
Bovendien: Minister Donner van Binnenlandse Zaken staat alleen open voor een volledige fusie van de drie. En dat wil Bussum weer niet. Althans zeker niet op dit moment. Eerst zou onderzoek moeten worden gedaan naar de financiele risico's.

Naarden
Ook Naarden is geen eenheid. Volgens ingewijden staat er in het coalitieprogramma van VVD, D66 en GroenLinks weliswaar dat het de G3 zou moeten worden, maar is dat vooral het resultaat van politiek opportunisme om de coalitie mogelijk te maken en niet omdat D66 en/of GroenLinks op deze fusie zitten te wachten. Oppositiepartij PvdA blijft onverkort voorstander van een fusie met ook Weesp erbij (de GV4). 

Muiden
De PvdA in Muiden, coalitiepartner van de VVD, is ook nog steeds uitgesproken voorstander van een herindeling met z'n vieren. Gezien de noodzaak van een fusie, Muiden gaat het zelfstandig niet veel langer meer redden, is de PvdA meegegaan met de schijnbaar meest haalbare G3; de variant die in alle gemeenten en Den Haag door de VVD werd doorgedrukt. 

Weesp
Weesp staat in meerderheid ook nog steeds achter de GV4. De lokale partijen (4 zetels van de 17) blijven tegen welke herindeling dan ook. Coalitiepartij VVD is onduidelijk over de voorkeur; maar lijkt stilzwijgend de partijlijn naar G3 te volgen door te pleiten voor een grenscorrectie in de Bloemendalerpolder ten gunste van Weesp, wanneer deze gemeente buiten de herindelingsboot zou vallen.

De ondernemingsraden van Weesp, Muiden en Naarden willen nog steeds een fusie van vier gemeenten. De OR van Bussum zegt "geen standpunt" te hebben, maar nam ondertussen nooit deel aan overleggen met de personeelsvertegenwoordigers van de andere gemeenten. De provincie Noord Holland staat nog steeds pal achter het originele wetsvoorstel voor GV4. 

 
Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant