Afbeelding
Foto: André Verheul

De missie van Rooie Gerrit: 'Geef Weesp zijn historische zeilschepen terug'

Cultureel

WEESP - Weesper schipper 'Rooie' Gerrit Portengen is op een missie. Hij ziet voor zich dat mooie oude zeilschepen een vaste plek krijgen in het stadsbeeld van Weesp. Zijn missie heet: 'Weesp onder zeil'.

"Weesp is bekend met de binnenvaart onder zeil. Logisch, de Vecht werd druk bevaren. Grote klippers en dikke tjalken brachten hooi vanaf Marken en aardappels en turf uit Drenthe. Na de Tweede Wereldoorlog werden de eerste aardappels met een zeiltjalk voor hongerenden in Weesp aangevoerd en gelost in het pakhuis van Wiggemansen, waar nu Aaltje in gevestigd is", zo steekt de schipper van wal.

Jaagpad
"Waar nu de woonboten liggen aan de Lange Muiderweg was destijds het jaagpad naar Muiden. Bij tegenwind of windstille dagen werden de schepen getrokken met mankracht of door de scheepsjager en zijn paarden. Het was een harde tijd. De schipper woonde met zijn gezin aan boord. Dat waren vaak grote gezinnen. Iedereen werd bij het welzijn van het schip betrokken: laden, lossen en dus ook het jagen." Jagen, dat heeft Portengen in zijn jonge jaren zelf ook gedaan.

Deze schitterende foto dient als bewijs.

In de zeiltijd lag de Kom van Weesp vol met zeilschepen. Wat is er vandaag de dag van die tijd overgebleven? "Het geuzenbloed is er nog. Enthousiastelingen ontdekten de mooi gelijnde rompen van de glorie van het verleden: onze monumenten met een beschermde status. Vaak verpauperd of verbouwd tot woonschip. Wij haalden ze uit de grachten en brachten ze terug tot het zeilende bedrijfsvaartuig! Alleen geen kolen, turf of aardappels in het ruim, maar levende have. We zeilen met betalende passagiers waardoor oude ambachten herleven zoals de zeilmaker, blokkenmaker en Rederij voor de Wind in Weesp. Gevestigd aan de Ossenmarkt alhier. We maken tochten met de Jacobsschelp vanuit Weesp op het IJsselmeer of de Vecht", zo prijst Portengen zijn eigen handel graag nog even aan.

Maar het gaat hem om een groter goed. Een hoger doel. Hij noemt dat 'Weesp onder zeil' en ziet daarbij voor zich dat mooie oude zeilschepen een vaste plek krijgen in het stadsbeeld van de historische waterstad Weesp. Dus niet alleen die twee schepen in de winter, zoals nu. Hoe dat dan moet met de toenemende moderne scheepvaart in de zomer is een van die praktische bezwaren die Portengen nog even niet in de weg laat staan. "Breng die varende monumenten weer terug in Weesp. Verrijk de Kom van Weesp met een ereplaats voor hen die vergeten waren. Zeilschepen in Weesp als museumhaven. Mooier kunnen wij, Rooie Gerrit Portengen en Bertie Geurts, het niet bedenken. Een comité van aanbeveling wacht op het groene licht. Voor 'Weesp onder zeil'. Wij hebben het podium, nu nog de invulling! Laat Weesp niet achterblijven. Andere steden gingen ons voor. Geen eenmalige happening. Het geschenk aan Weesp. Dank u."

Landrotten
Wie denkt mee? Wie stapt in? Wie pakt de handschoen op? Dat is wat 'Rooie' Gerrit Portengen en Bertie Geurts vragen. Het is een boodschap die is gericht aan de gemeente, ondernemers en andere initiatiefrijke landrotten te Weesp aan Zee.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant