Afbeelding

Zwerfafval tegengaan met campagne 'gooi geen afval weg'

Natuur en Milieu

WEESP - Met een publiekscampagne hoopt de gemeente Weesp zwerfafval in de stad tegen te gaan. De campagne is erop gericht dat mensen geen afval op straat gooien.

Bij het gemeentebestuur ligt een plan van aanpak dat draait om het voorkómen van zwerfafval. "Dat begint bij bewustwording, een publiekscampagne om het gedrag van mensen te veranderen", legt verantwoordelijk wethouder Maarten Miner (GroenLinks) uit.

"We zoeken naar manieren om mensen bewust te maken dat ze afval niet op straat gooien. Daar gaan we dit jaar mee aan de slag. Ik kan mij er niets bij voorstellen om bijvoorbeeld een plastic flesje zomaar op straat te gooien, maar toch doen sommige mensen dat."

Subsidie
De wethouder noemt dat aanpakken bij de bron. Het vaker inzetten van de veegmachine of het uitbreiden van de opruimploeg ziet hij niet als een primaire oplossing. "Nee, dat is opruimen achteraf en daarmee kunnen we niet alles wegnemen. We willen liever vooraf sturen op die bewustwording." Bovendien moet Miner zich houden aan de richtlijnen van de subsidie die de gemeente hiervoor krijgt dankzij de oplettende raadsfractie van de VVD: 22.000 euro van de stichting Nederland Schoon, bedoeld om zwerfafval te voorkomen.

Andere oorzaken
Miner wil ook in kaart laten brengen of er nog andere oorzaken zijn, zoals overvolle afvalbakken of andere zaken waardoor afval op straat terecht komt.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant