Afbeelding
Advertentie

Erfenis beneficiair aanvaarden? Voorlichting voorkomt problemen

Ingezonden

Krijgt u een erfenis? Dan heeft u drie opties. U kunt een erfenis zuiver aanvaarden, beneficiair aanvaarden of verwerpen. Als u een erfenis zuiver aanvaardt, erft u zowel de bezittingen als de schulden van de overledene. Bij een beneficiaire aanvaarding geeft u aan dat u de erfenis alleen accepteert bij een positief saldo. U bent niet verantwoordelijk voor de schulden. En als u een erfenis verwerpt, weigert u deze. Het laatste wat u wilt, is ongewenst een schuld krijgen van de erflater. U wilt natuurlijk ook geen vervelende escalaties bij de afwikkeling en de verdeling van een nalatenschap. Daarom is het noodzakelijk om u goed te laten informeren op het gebied van erfrecht. Een erfrechtadvocaat staat u bij om conflicten te voorkomen en op te lossen.

Bescherming tegen schulden
Op 1 september 2016 is de vernieuwde Wet Bescherming Erfgenamen in werking getreden die erfgenamen beschermt tegen eventuele schulden in een nalatenschap. Vanaf deze datum is het legitiem om persoonlijke spullen van de erflater mee te nemen zonder dat u daarvoor strafbaar bent. De spullen mogen in elk geval geen financiële waarde hebben. Voor 1 september 2016 werd dit gezien als het zuiver aanvaarden van de erfenis.

Neem niet zomaar dierbare spullen mee
Het blijft uitkijken bij wat u meeneemt uit de nalatenschap. Erfgenamen staan er vaak niet bij stil dat ze erg gewenste spullen niet zomaar mogen houden. Bovendien is de kans op een conflict bij de afwikkeling van de nalatenschap op die manier behoorlijk groot. Een foto of iets wat u zelf cadeau heeft gegeven, kunt u sinds de invoering van de wet gewoon meenemen. Maar als u spullen meeneemt die een financiële waarde hebben, heeft  u in feite de erfenis zuiver aanvaard. Dan erft u dus niet alleen de bezittingen maar ook de schulden wat ten koste zou kunnen gaan van uw eigen vermogen.

Beneficiaire aanvaarding
Bij een beneficiaire aanvaarding zit u altijd veilig want u geeft hiermee aan dat u de erfenis alleen accepteert als er een positief saldo is. Deze optie is verstandig als u niet goed op de hoogte bent van de financiële situatie van de erflater. Zo loopt u ook de erfenis niet mis omdat u weigert. Bovendien kunt u zo niet aansprakelijk worden gesteld voor de eventuele schulden van de overledene.

Een expert bij erfrecht
Heeft u een conflict bij een erfenis? Of wilt u meer informatie? Laat u altijd eerst adviseren voordat u een keuze maakt over de acceptatie of de verwerping van de erfenis. Een verkeerde keuze kan namelijk grote gevolgen hebben. U wordt bijgestaan door een erfrechtadvocaat met een ruime ervaring op het gebied van conflicten bij nalatenschappen. Naast het inschakelen van een advocaat erfrecht, kunt u ook hulp krijgen van een mediator. Kijk voor meer informatie of voor onze contactgegevens op de website van Advocaten Familie & Erfrecht. Onze kantoren bevinden zich in Eindhoven en Utrecht. Onze dichtstbijzijnde vestiging voor u is ons kantoor in Utrecht.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant