Casper Lous en Janniek Ploegstra.
Casper Lous en Janniek Ploegstra. Foto: Marieke van Veen

Leerlingen organiseren eerste herdenking Februaristaking in Weesp

Algemeen

WEESP - Casper en Janniek kozen als onderwerp voor hun profielwerkstuk de Februaristaking in Weesp. Ze houden daarvoor op 25 februari in de synagoge ook een herdenking waarbij iedereen welkom is. 

In verschillende Nederlandse steden legden arbeiders op 25 en 26 februari 1941 hun werk neer uit verzet tegen de Jodenvervolging. "Ook in Weesp werd gestaakt", vertellen Casper Lous (16) en Janniek Ploegstra (ook 16), leerlingen van het Vechtstede College. Met een ander duo maakten zij hun profielwerkstuk over de Februaristaking. 

Onderzoek
Ze doken de archieven in en gingen langs bij de Historische Kring en andere mensen die veel van de geschiedenis van Weesp weten, zoals Dick van Zomeren en Gjalt Zondergeld. Ook krijgen de havisten hulp van Sjoerd Huisingh van Stichting Nationale Herdenkingen Weesp. Hij organiseert al jaren de 4 mei herdenking op de Ossenmarkt. Inmiddels weten ze alles over de staking waarbij vooral in de grote steden gewonden en doden vielen en veel mensen werden gearresteerd.

Programma
Al die kennis ten spijt, voor de herdenking van de Februaristaking moesten de leerlingen zelf het wiel uitvinden. De februaristaking is in Weesp namelijk nog nooit herdacht. Het programma hebben ze al opgesteld: toespraken, gedichten en voordrachten door betrokken Weespers. 

De herdenking is maandag 25 februari in de Synagoge aan de Nieuwstraat, aanvang 17.00 uur, inloop vanaf 16.45 uur. Iedereen is welkom. Vooraf aanmelden via e-mail wordt zeer op prijs gesteld: 184309@gsf.nl.

Op WeesperNieuws Extra vertellen Casper en Janniek over hun profielwerkstuk en de herdenking: Leerlingen duiken in het verleden: In 1941 legden tientallen Weespers het werk neer 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant