Afbeelding
Foto: Sjoerd Stoop

Binnen twee weken geld bij elkaar voor buurt-AED

Buurt / wijk

WEESP - In Leeuwenveld 3 komt een openbare AED. Bewoners van de wijk en aangrenzende straten zamelden in twee weken tijd het benodigde bedrag in.

De actie voor een buurt-AED, die - met een code -24 uur per dag bereikbaar zal zijn, is een initiatief van Arnoud Vermeer. Hij zocht een paar weken geleden bij een reanimatiepoging in het NS-station tevergeefs naar een AED in de buurt. Er was wel een AED binnen 100 meter van het station maar die hing bij het bedrijf Pylades en dat was op het moment van de calamiteit gesloten.

Actie
Naar aanleiding van die nare ervaring besloot Arnoud een actie te starten voor een buurt-AED. Een oproep op de Facebookgroep van Leeuwenveld 3 en een briefje door de brievenbussen in de wijk en de aangrenzende straten in Weespersluis en Leeuwenveld 1 waren voldoende om het bedrag bij elkaar te krijgen.

Een stukje veiliger
Arnoud en zijn echtgenote Jolien van Galen Last zijn nu op zoek naar een geschikte plek om de buurt-AED op te hangen. "Een buurtbewoner stelt zijn buitenmuur beschikbaar. We kijken nu of deze plek geschikt is, voor de AED is elektriciteit nodig en hij moet uit de zon hangen. Binnen een paar weken zal de AED er dan hangen. We zijn heel trots op onze wijkbewoners die zo gul hebben gedoneerd en de buurt een stukje veiliger hebben gemaakt. Hopelijk hoeven we de AED nooit te gebruiken", zegt Jolien van Galen Last.

Ook in het station
Deze nieuwe openbare AED hangt straks op een minuut of vijf van het NS-station, maar wat Van Galen Last betreft komt er in het station zelf ook een te hangen. Zij hoopt dan ook dat de NS en anders de gemeente daarvoor zal zorgen.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant