Afbeelding
Foto: Marieke van Veen

Meer doorstroming op woningmarkt als regio het wil

Politiek

WEESP - De Weesper gemeenteraad denkt een manier gevonden te hebben om de doorstroming op de sociale woningmarkt te bevorderen. De uitvoering is echter afhankelijk van overeenstemming in de regio, omdat de woonruimteverdeling regionaal is geregeld.

Wethouder Vos (WSP) van Volkshuisvesting legde het uit in ons wekelijks B en W-gesprek. "Wijs je een woning toe aan een starter dan is er daarna geen andere woning meer beschikbaar. Wijs je een woning toe aan een doorstromer (dat is iemand die een woning achterlaat), dan kun je daarna wéér een woning toewijzen.

Meer mensen aan een woning helpen
De zogeheten verhuisketen wordt dus langer." Vos: "De raad van Weesp zegt nu: zorg dat die achtergelaten woning opnieuw terechtkomt bij iemand die doorstroomt. Doe dat één of twee keer en dan komt er uiteindelijk toewijzing voor een starter. We kunnen dan meer mensen aan een woning helpen."

Maar er zijn adders onder het gras. Wat de zaak bemoeilijkt, is dat elke gemeente in de regio - ook Weesp - bepaalde groepen starters, zoals jongeren, voorrang wil geven.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant