Afbeelding
Foto: Christian Pfeiffer
B&W-gesprek

Elke ambtenaar kijkt weer anders naar de fusie met Amsterdam

Politiek

WEESP - Hoe is de stemming onder de ambtenaren, zo luidde de vraag aan burgemeester Bas Jan Van Bochove. "Heel wisselend", is het antwoord.

Weesp draagt de ambtelijke organisatie op 1 juni over aan Amsterdam. Met nadruk: de ámbtelijke organisatie, niet het stadsbestuur - daarover verderop meer.

Het betekent concreet dat alle ambtenaren van de gemeente Weesp vanaf 1 juni voor de gemeente Amsterdam werken - en dat Amsterdam de uitvoering van gemeentelijke taken in Weesp voor zijn rekening neemt.

Kansen en bedreigingen
En dat leidt dus tot een stemming die van persoon tot persoon kan wisselen, legt burgemeester Van Bochove uit in ons wekelijks B en W-gesprek. Er zijn medewerkers die zich zorgen maken over de verandering in hun vertrouwde werk, anderen zien het juist als een geweldige kans, weer anderen gaan op zoek naar een andere werkgever omdat ze liever in een kleinschalige organisatie blijven werken.

Leeft de ambtelijke fusie ook zo bij de inwoners?
Van Bochove: "In veel mindere mate. Wel merk ik dat wij keer op keer moeten uitleggen dat er géén sprake is van een bestuurlijke fusie. Dus Weesp houdt ook na 1 juni een zelfstandige gemeente met een eigen gemeenteraad die haar eigen beleid bepaalt."

Wel is het zo dat de ambtelijke fusie in 2022 of 2026 leidt tot een bestuurlijke fusie. Dán is Weesp wel zijn zelfstandigheid kwijt.

Capaciteit
Van Bochove geeft nogmaals aan wat de noodzaak van de ambtelijke fusie is. "Weesp heeft een beperkte capaciteit, Amsterdam heeft veel meer kennis en capaciteit. Die kan na de ambtelijke fusie ook voor Weesp worden ingezet. Vooruitlopend wordt er op een aantal terreinen nu al samengewerkt."

Paradijs
"We komen niet meteen in het paradijs - en zullen in het begin vast kinderziektes en onwennigheden optreden", zegt Van Bochove. Maar het is wel de bedoeling dat de ambtelijke organisatie beter gaat functioneren en dat ook de inwoners daar de voordelen van zullen merken.

Beluister hier het gesprek met de burgemeester. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant