Afbeelding

Besluit Tweede Kamer over herindeling in zicht

Algemeen Dossier: Gemeentefusie

WEESP - De Tweede Kamer behandelt het wetsvoorstel gemeentelijke herindeling naar alle waarschijnlijkheid januari/februari volgend jaar.  Een datum is nog niet bekend, het stuk staat nog niet op de langetermijnagenda van het parlement.

Vorige week heeft de vaste kamercommissie Binnelandse Zaken het stuk voor plenaire behandeling aangemeld, na beantwoording van de vragen die kamerfracties aan minster Piet Hein Donnervan hadden gesteld. 

Er is een kleine kans dat de Tweede Kamer het wetsvoorstel nog voor het kerstreces behandeld. Maar dan zou Donner er druk op moeten zetten om het nog op de toch al overvolle vergaderagenda te krijgen. Bronnen op het Binnenhof zeggen niet te verwachten dat zulks gebeurt. Niet in de laatste plaats omdat ook de Eerste Kamer de zegen nog moet geven. Dat is voor het eind van het jaar allemaal niet haalbaar.

Wat de Kamer in meerderheid gaat besluiten is nog steeds ongewis. Volgens ingewijden brokkelt de steun voor de zogeheten GV3 variant, een fusie zonder Weesp, en van alleen Bussum met Naarden en Muiden af. Maar dat zegt in politiek Den Haag nog niks. Andere optie is het originele wetsvoorstel met samengaan  van vier gemeenten, dus ook Weesp erbij.

Maar ook kan het parlement het hele verhaal teruggeven aan de minister. Dan begint het hele verhaal over het samenvoegen van gemeenten in de regio weer van voorafaan.

Het is heel goed denkbaar, dat dan wordt gekeken naar mogelijkheden om alsnog in een keer door te marcheren richting 'Gooistad', een fusie van Weesp met Naarden, Muiden, Bussum Huizen, Blaricum, Laren, Eemnes en Hilversum.

Alles over de herindeling in het dossier, hieronder...

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant