Bij de brug van de N236 over de Vecht ligt nog een baggerboot
Bij de brug van de N236 over de Vecht ligt nog een baggerboot

'Ontploffing had aardige schade veroorzaakt'

Algemeen Dossier: Vliegtuigbommen

WEESP – Als de vliegtuigbom was ontploft bij het opgraven in Weesp, dan waren er zeker ramen in de omgeving gesprongen en mogelijk had de spoorbrug ook schade opgelopen. Zo vertelt amateur-historicus Peter Claesen van forteiland Pampus.

“Een 1000-ponder is een middelzware bom, dus het zou een aardige knal geweest zijn”, zo legt Claesen uit.  Volgens projectleider Berend Spoelstra van Waternet is er echter nog nooit een bom ongecontroleerd ontploft bij het baggeren. Het is risico was volgens hem dus miniem.  Zo liet hij woensdag op Radio Weesp weten.

Dinsdag werd er in Elst een vliegtuigbom gevonden bij het lozen van bagger uit Weesp. De bom wordt daar zaterdag onschadelijk gemaakt. Inwoners van Ingen en Elst moeten dan hun ramen dichthouden en enkele huizen worden uit voorzorg ontruimd.

Het is nog onduidelijk wanneer het baggeren bij de brug wordt hervat. Bij de brug van de N236 over de Vecht ligt nog een boot met bagger uit de omgeving van de spoorbrug. Die wordt door Waternet verplaatst naar een veilige omgeving

Projectleider Berend Spoelstra van Waternet legt uit op Radio Weesp:

Luister hier naar het fragment

 

Informatiefilmpje van Defensie over de ontploffing van een 1000-ponder:

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant