Zonnepanelen op het dak van Sporthal Aetsveld.
Zonnepanelen op het dak van Sporthal Aetsveld. Foto: Gemeente Weesp

Energiecoöperatie zoekt grote daken voor veel zonnepanelen

Natuur en Milieu

WEESP Weesper ontvangen nog een brief met informatie, maar deze kan alvast in de agenda: 9 april, Grote Kerk, informatieavond energiecoöperatie Weesp.

Weesp is een van de laatste gemeenten in de regio waar een energiecoöperatie wordt opgericht. Het is een particulier initiatief, van harte gesteund door de gemeente. De coöpratie gaat op zoek naar grote daken in Weesp waar veel zonnepanelen geplaatst kunnen worden.

Inwoners van Weesp kunnen die stroom afnemen en daarmee hun stroomrekening terugdringen en een bijdrage leveren aan verduurzaming.

Voorbeeld
In onze B en W-podcast van deze week geeft wethouder Maarten Miner (GroenLinks) een voorbeeld. "Op het dak van Sporthal Aetsveld is nog ruimte voor ongeveer driehonderd panelen. Daar kunnen ongeveer dertig huishoudens van afnemen. Dat kunnen huishoudens zijn die zelf geen geschikt dak hebben. Inderdaad: je hebt dan toch je zonnepanelen, maar dan op afstand." Overigens gaat de opgewekte energie direct het net in; er komen dus geen stroomkabels te liggen tussen het sporthaldak en de woningen die van de deelnemers. Alle stroom gaat op de grote hoop en dat wordt allemaal netjes met alle verbruikers verrekend.

Elektrische auto's
Deze deal kan ook interessant zijn voor wie zijn eigen dak al vol heeft liggen met zonnepanelen. Om nóg meer zonnestroom af te nemen, bijvoorbeeld om de elektrische auto mee op de laden.

De sporthal lang niet voldoende. De coöperatie gaat via de organisatie Ecostroom op zoek naar nog meer geschikte daken in Weesp.

Beluister de podcast | 'Die energiecoöperatie is extreem ontzorgend'
Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant