Afbeelding

Onderzoek naar bombardement op andere brug over de Vecht

Algemeen Dossier: Vliegtuigbommen

WEESP – Mogelijk is de brug van de Gooilandseweg(N236) over de Vecht ook gebombardeerd in de oorlog. Daar is kenner Dick van Zomeren achtergekomen in zijn onderzoek naar de bombardementen op de spoorbrug in Weesp.

Hij vond de aanwijzing in een dagboek. Van Zomeren helpt bij een onderzoek wat is ingesteld door Waternet, na de vondst van de vliegtuigbommen uit Weesp in Vechtslib. “In januari 1945 werd een trein aangevallen bij Fort Uitermeer door de Engelsen. Daarbij wordt ook melding gemaakt van een aanval op een brug dichtbij. Dat is waarschijnlijk de Vechtbrug”, zo vertelt Van Zomeren.

Er wordt nadere informatie ingewonnen door onderzoekers bij oudere bewoners aan de Dammerweg. Van Zomeren weet nu ook dat de aanval op de spoorbrug in februari 1945 werd uitgevoerd door een formatie Hawker Typhoons (zie foto). “Daarbij werden waarschijnlijk 35 duizendponders, 12 vijfhonderdponders en 14 tweehonderdvijftigponders afgeworpen in vier aanvallen”, zo weet hij te vertellen. Het is onbekend hoeveel daarvan er niet afgingen.

Van Zomeren is bezig met een boek over Weesp in de oorlog. De recente ontwikkelingen worden daarin ook meegenomen.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant