Afbeelding
Foto: André Verheul

Chroom 6-verf aangetroffen op Zwaantjesbrug en De Uitkomst

Natuur en Milieu

WEESP - Er is chroom 6-houdende verf aangetroffen op de Zwaantjesbrug en De Uitkomst. Dat meldt de gemeente. Volgens de gemeente gaat het om een geringe hoeveelheid, maar er worden wel maatregelen genomen. 

De verf met chroom 6 zit op de slagbomen van De Uitkomst en op de zogenoemde hamei van de Zwaantjesbrug, zeg maar de poort van de brug. De slagbomen van De Uitkomst gaan door de gemeente worden vervangen. De hamei van de Zwaantjesbrug wordt zonder te schuren overgeschilderd, zodat er geen chroom 6 vrij kan komen. Dat wordt ook vastgelegd voor de toekomst. 

De Uitkomst en de Zwaantjesbrug zijn de enige bruggen die chroom 6-houdende verf hebben. De gemeente heeft alle beweegbare bruggen laten onderzoeken. 

Chroom 6 bevat kankerverwekkende stoffen
Er is landelijk al langer veel te doen om chroom 6-houdende verf. Chroom 6 werd vroeger vaak toegevoegd aan metaalverf omdat het goede bescherming biedt tegen roest. Als de verf opgedroogd is, is er niets aan de hand. Maar als er gewerkt gaat worden en de verflaag bijvoorbeeld geschuurd wordt, kan een kankerverwekkende stof vrijkomen. 
Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant