Na de twee minuten stilte worden er kransen gelegd bij het monument aan de Ossenmarkt (archieffoto).
Na de twee minuten stilte worden er kransen gelegd bij het monument aan de Ossenmarkt (archieffoto). Foto: Sjoerd Stoop
Programma Dodenherdenking

Weesp herdenkt de gevallenen

Cultureel

WEESP - Weesp herdenkt zaterdag de gevallenen van de Tweede Wereldoorlog en alle oorlogen daarna. Zoals elk jaar wordt er herdacht bij het monument aan de Ossenmarkt. Aansluitend is er in de Grote Kerk een herdenkingsbijeenkomst waar het Weesper kamerkoor Camerata Fectionata het Requiem van Fauré uitvoert.

Om 19.15 uur vertrekt de stille tocht vanaf de synagoge, onder begeleiding van trommelaars van harmonie de Adelaar. Om 19.25 uur begint het programma bij het monument. Harmonie de Adelaar speelt muziek, Ruby Rademaker geeft een presentatie, Corry Alberts draagt twee gedichten voor, en burgemeester Van Bochove houdt een toespraak. De taptoe wordt geblazen door Guido Former. Om 20.00 uur twee minuten stilte, waarna de kranslegging en defilé langs het monument.

Herdenkingsbijeenkomst
Na de herdenking bij het monument is de Grote Kerk aan de Nieuwstraat vanaf 20.15 uur open. De herdenkingsbijeenkomst begint om 20.45 uur met een toespraak van Peter Eijking over herdenken in 2019. Vervolgens wordt het Requiem van Fauré uitgevoerd door kamerkoor Camerata Fectionata. Een requiem is in het algemeen een dodenmis die gezongen wordt bij de uitvaart van een overledene en bestaat uit een aantal vaste, in een mis vastgelegde delen. Fauré hanteert een aantal delen uit de mis, maar voegt zelf ook een aantal delen toe, waaronder het prachtige 'Pie Jesu' voor sopraansolo en het 'In Paradisum' waarin de wens wordt uitgesproken dat de engelen de overledene het Paradijs binnenleiden en hem opnemen in het Engelenkoor. De solisten zijn bariton Vincent Spoeltman en sopraan Ilse Doornspleet. Christine Kamp verzorgt de orgelbegeleiding. Het geheel staat o.l.v. dirigent Fred Smalbrugge.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant