Afbeelding
Foto: Pixabay

Weesp en Amsterdam in gesprek over invloed inwoners

Politiek

WEESP - Weesp en Amsterdam zijn besprekingen gestart die moeten leiden tot wat wordt genoemd: het bevorderen van de nabijheid van het bestuur. Oftewel: hoe krijgen de inwoners van Weesp invloed binnen Amsterdam?

Na de bestuurlijke fusie met Amsterdam (in 2022 of 2026) is er geen Weesper gemeenteraad meer en mogen de inwoners van Weesp stemmen voor de Amsterdamse gemeenteraad. Die staat op veel grotere afstand van instanties en inwoners dan wij in Weesp gewend zijn.

Stadsdelen
Amsterdam heeft sinds kort een stelsel met commissies uit de diverse stadsdelen die adviseren aan de gemeenteraad. Die commissies werken met gekozen wijkvertegenwoordigers, maar worden bestuurd door leden die zijn benoemd door B en W. 

Dat systeem werkt nog niet altijd goed. "De indruk is dat de bestuurders in de stadsdelen nog zoekende zijn naar invloed binnen het nieuwe bestuurlijke systeem van Amsterdam", stelt de Weesper PvdA-fractievoorzitter Bert Keesman in een ingezonden brief in het Parool (vrijdag 26 april). Dezelfde krant meldde woensdag dat de stadsdeelcommissie Oost afscheid neemt van GroenLinks-lid Fenna Swart. Zij stapt op na conflicten met haar partijgenoot Rick Vermin en teleurstelling over de beperkte invloed van stadsdeelcommissies.

Over een jaar evalueert Amsterdam het eigen stelsel. Iets dat in Weesp met grote belangstelling zal worden gevolgd.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant