Afbeelding
Advertentie

Een e-bike aanschaffen? Dit zijn de voor- en nadelen!

Algemeen

Nu dat het voorjaar officieel zijn intrede heeft gemaakt, beginnen de fietskriebels bij velen weer de kop op te steken. De zin om te fietsen is natuurlijk veel sterker als het zonnetje schijnt, dan wanneer er donkere regenwolken aan de hemel staan. Dat het voorjaar dan ook hét seizoen is waarin veel Nederlanders het stof van hun stalen ros vegen en er weer op uit gaan met de fiets, is dus niet zo gek. Voor veel mensen is het voorjaar ook het moment waarop weer nagedacht wordt over de overstap van gewoon fietsen naar elektrisch fietsen. Ga ik nu toch echt de stap maken? Of fiets ik toch nog een jaartje door op mijn oude vertrouwde fiets, die mij door de jaren heen op heel wat plekken gebracht heeft? De keuze is natuurlijk aan jou. Om te beslissen of een e-bike de juiste optie voor je is, is het verstandig om de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen. Om je hier alvast wat inzicht in te geven hebben we de grootste voordelen, maar zeker ook de nadelen voor je op een rijtje gezet!

Kilometers maken zonder moe te worden
Oké, het feit dat een elektrische fiets je moeiteloos een flink aantal kilometers af laat leggen is inmiddels wel bekend. Echter is de waarde van dit enorme voordeel van een e-bike erg groot. Wat veel mensen zich namelijk nog niet realiseren is dat trapondersteuning ervoor zorgt dat grote afstanden veel beter te overbruggen zijn. Zo ook de afstand naar werk of naar school. Op het moment dat je kiest voor een e-bike, kun je je abonnement op het openbaar vervoer dus wel opzeggen en is dagelijks achter aansluiten in die ellendig lange file eindelijk verleden tijd. Met een elektrische fiets ben je er namelijk zo!

Je draagt je steentje bij aan een beter milieu
Naast dat je eindelijk niet meer oververhit en zweterig aankomt op de plaats van bestemming, is elektrisch fietsen ook nog eens goed voor het milieu! Na de aanschaf van een e-bike zul je al snel merken dat de drempel om de fiets wat vaker te gebruiken afneemt. Aangezien je de auto vaker laat staan en het OV ook vaker laat voor wat het is, breng je je eigen Co2 uitstoot flink naar beneden. Zo draag jij op wel heel eenvoudige wijze je steentje bij aan een beter milieu!

Een e-bike is een investering
Heel leuk al die voordelen, maar ook aan elektrisch fietsen zitten natuurlijk de nodige nadelen verbonden. Een groot struikelblok voor velen is de aanschafprijs van een elektrische fiets. Deze kan namelijk nogal hoog uitvallen, waardoor elektrisch fietsen wordt gezien als een behoorlijke investering. Gelukkig zijn er steeds meer aanbieders die prachtige e-bikes aanbieden tegen een heel schappelijke prijs. Bij de aanschaf van goedkope e-bikes hoef je niet bang te zijn voor concessies op het gebied van kwaliteit. Zeker niet als je kiest voor topkwaliteit en service van Stella!

Hoe ver kun je fietsen met een volle accu?
Naast dat een e-bike dus nog best een investering is, is het ook goed om je te realiseren dat de trapondersteuning die een elektrische fiets zo fijn maakt, onder andere afhankelijk is van stroomtoevoer vanuit de accu. Deze accu verbruikt stroom om jou vooruit te helpen waardoor je de accu regelmatig op zal moeten laden. Het aantal kilometers dat je kunt fietsen met een volle accu wordt de actieradius genoemd. Deze wordt beïnvloed door externe factoren zoals tegenwind. Let daarom bij de aanschaf op de actieradius en laat je hier goed over informeren.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant