Afbeelding
De Collegekamer

Ambtelijke fusie een feit, maar aan loket merk je (nog) niks

Algemeen

WEESP - Vandaag is de eerste werkdag waarop Amsterdamse ambtenaren het werk in de gemeente Weesp oppakken en uitvoeren. Wat niet betekent dat er nu allemaal vreemde gezichten zijn in het stadhuis. Integendeel.

Op 1 juni ging de ambtelijke fusie van Amsterdam en Weesp in. Weesp (nog steeds een zelfstandige gemeente) laat de gemeentetaken uitvoeren door Amsterdam. Het gevolg daarvan is dat alle Weesper ambtenaren per 1 juni van werkgever zijn veranderd; ze zijn nu in dienst van Amsterdam.

Wie zich vandaag meldt bij de balie van het stadskantoor of bij het sociaal loket merkt geen verschil. Grote kans dat je dezelfde bekende gezichten aantreft.

Veel gebeurd
"Het uitgangspunt is dat er voor de inwoners geen verschil is. Maar voor de mensen die voor de gemeente werken is er de afgelopen tijd wel al veel gebeurd", legt loco-burgemeester Astrid Heijstee uit in onze podcast De Collegekamer.

De ambtelijke fusie leidt tot verschillende reacties onder de medewerkers. Sommigen kijken uit naar de nieuwe uitdagingen die voor hen liggen, anderen hebben wat meer moeite met de veranderingen. "Hoe dan werd er erg uitgekeken naar deze datum en naar duidelijkheid."

Ook zegt Heijstee: "Onze medewerkers zijn niet weg, iedereen blijft voor Weesp werken. Sommigen misschien minder dan voorheen. En er komen vanuit Amsterdam anderen voor terug die ook heel graag voor Weesp willen werken."

Wanneer wordt Weesp Amsterdam?
De ambtelijke fusie (Amsterdam voert het werk voor Weesp uit) is iets anders dat een bestuurlijke fusie (Weesp wordt onderdeel van de gemeente Amsterdam). Over de bestuurlijke fusie is nog weinig duidelijk. Behalve dat hij moet plaatsvinden bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 of 2026.

Beluister de podcast

'Ministerie kan over spoor bij Weesp nog geen knopen doorhakken' | In deze podcast gaat ook over de nieuwe website www.sportiefweesp.nl en de vertraging in de ingrijpende aanpassing van het spoor (en mogelijk station) in Weesp.
 
Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant